Aangepast

De Beweging: in één jaar met een miljoen mensen praten

Duizend gesprekken moeten er vandaag worden gevoerd in Utrecht. Hiermee wil De Beweging de Nationale Luistercampagne aftrappen. Een campagne om mensen weer met elkaar in gesprek te laten gaan. "We willen dat mensen hun bubbel doorbreken en in gesprek gaan met mensen die ze niet kennen", vertelt Gideon Sinke van De Beweging.

De Beweging is initiatief van een aantal jongeren en opgericht om mensen meer met elkaar te laten praten. "Vier maanden geleden zijn we begonnen en over een jaar willen we een miljoen gesprekken gevoerd hebben", vertelt Gideon.

Ze vonden dat het maatschappelijke debat niet goed werd gevoerd. "Mensen praten vaak langs elkaar heen. Jij zegt wat je wilt, en ik zeg wat ik wil en daarna gaan we allebei gefrustreerd weer naar huis." En dat moet anders kunnen denken ze, daarom gaat De Beweging 'luisteravonden' organiseren.

Het moet een open gesprek zijn.

Gideon Sinke, De Beweging

Het concept is vrij simpel: met een klein groepje mensen 2,5 uur lang praat over de zorgen en de dromen die ze hebben. Politiek en op wie ze stemmen is dan juist geen thema. "Als je daarover gaat praten drijf je mensen snel uit elkaar en dat willen we juist voorkomen", zegt Gideon. De gesprekken die worden gevoerd moeten zorgen voor meer wederzijds begrip.

Alle gesprekken gevoerde gesprekken worden achteraf kort gescoord op de thema's die besproken zijn. Zo hoopt De Beweging over een jaar meer inzicht te hebben wat er speelt in de samenleving.

Voordat ze in Utrecht de straat opgaan krijgen alle vrijwilligers een korte training hoe ze het gesprek moeten aangaan, want het is nog niet zo makkelijk om met een wildvreemde in gesprek te gaan. Het gaat juist niet om de lengte, maar om het luisteren. "Het moet een een constructief en open gesprek zijn."

Annemieke de Nooijer

Een vriendin van Annemieke de Nooijer (25) is een van de organisatoren. Toen ze ervan hoorde was ze gelijk positief en sloot zich bij De Beweging aan. "Volgens mij weten we niet zo goed meer wat er speelt in andere kringen. We leven allemaal in onze eigen vriendenkring en gaan niet in gesprek met onbekenden."

Vanmiddag staat ze op Utrecht Centraal om in gesprek te gaan met reizigers. "Het zijn hele wisselende gesprekjes die ik voer, maar wel allemaal leuke", vertelt Annemieke.

Veel mensen zijn op zoek naar verdraagzaamheid.

Annemieke de Nooijer

"Ik probeer altijd een beetje te peilen waar mensen zich zorgen over maken. Vaak zijn ze in het begin wat aarzelend om dat te vertellen, maar als je wat doorvraagt vertellen ze het wel. Uit de gesprekjes merk ik dat polarisatie een belangrijk thema is en veel mensen op zoek zijn naar verdraagzaamheid."

Het is niet altijd makkelijk om met mensen in gesprek te komen merkt Annemieke. "Ik sprak een oudere meneer die eerst niet wilde praten. Maar nadat ik vroeg of er ook dingen zijn die hij in de maatschappij graag anders ziet, wilde hij toch wel in gesprek."

Goossen Hoenders

Goossen Hoenders (38) staat net als Annemieke op Utrecht Centraal. "Ik vind het belangrijk dat we weer het gesprek met elkaar gaan voeren, want het lijkt wel alsof de samenleving verhardt en niemand met elkaar praat."

Om het gesprek te openen hebben alle vrijwilligers een vraag meegekregen: wat is er de afgelopen maanden te weinig aan bod gekomen? "Die vraag mogen mensen zelf interpreteren. Het kan dus over de maatschappij gaan, maar ook over persoonlijke zaken", vertelt Goossen.

Op borden wordt met stickers bijgehouden hoeveel gesprekken er vandaag gevoerd worden. Het doel is om vandaag duizend gesprekken te voeren. Maar of dat gehaald wordt? "Het is een tamelijk ambitieus doel. Ik denk niet dat het gaat lukken, maar het is een goed streven", zegt Gideon.

Deel artikel: