Ben jij een tevredenlander?

tijd van publicatie Aangepast
123rf.com

'Hè wat fijn dat het vuilnis is opgehaald'. Of: 'Hee, de straten zijn schoon'. Dat horen we te weinig in Nederland, vinden Irene Rompa en Silke Tijkotte. 

Om meer van dat soort geluiden aan te wakkeren, zijn ze de website tevredenlander.nl en de hashtag #tevredenlander gestart.

"Vorig jaar kreeg ik echt het idee dat het land in brand staat", zegt Irene. Terwijl het volgens haar helemaal niet zo slecht gaat in Nederland. Volgens Irene en collega/vriendin Silke heeft dat ook te maken met de naderende verkiezingen: "Er komen nu veel berichten voorbij over de staat van het land. En die berichten zijn vaak negatief."

Ik voel me hier veilig op straat #tevredenlander

Irene Rompa

Dus begonnen ze elkaar via WhatsApp berichtjes te sturen met #tevredenlander. En daar werden ze zo blij van, dat ze het nu landelijk willen aanpakken. De website moet een verzameling berichten en foto's worden van mensen die ergens tevreden over zijn in Nederland. 

"We willen mensen motiveren om na te denken over tevredenheid en om dat te delen. Om een gebalanceerde keuze te kunnen maken op 15 maart."

Klagen we zoveel?

"Ik sta niet negatief tegenover klagen, klagen leidt tot verbetering. Maar de nadruk ligt nu te veel op het klagen alleen. We willen de balans terugbrengen." 

Irene Rompa (links) en Silke Tijkotte maartennauw.nl

Ze begonnen in kleine kring te vragen waar mensen tevreden over waren. "Dat was in het begin soms moeilijk te benoemen. Dan zei iemand, 'ik kom er morgen op terug'. Of 'ik ben tevreden, maar...'. Het leidt wel tot leuke gesprekken."

Irene en Silke hielden ook straatinterviews. "Daarin noemden sommigen ook de armoede in Nederland", zegt Irene. "En natuurlijk is er armoede, maar er zijn wel hulpgroepen voor. Iets positiefs wat trouwens vaak genoemd werd: de infrastructuur."

Wanneer ben je nou een tevreden mens?

"Als je je bewust bent van de dingen die goed gaan. Ik denk dat je over sommige dingen zowel tevreden als ontevreden kan zijn, maar nu ligt er wel heel veel nadruk op alles wat slecht gaat."

Wat fijn dat de straten schoon zijn #tevredenlander

Irene Rompa

Zelf is Irene een ontzettend tevreden mens. "Omdat ik me bewust ben van wat er allemaal wel goed gaat in Nederland. Ik heb drie jaar in San Francisco gewoond, en elke keer als ik terugkwam, realiseerde ik me hoe goed het geregeld is hier. Als ik ziek ben, bel ik de dokter en dan mag ik komen. Dan krijg ik een middel voorgeschreven dat gewoon voorradig is, en binnen een uur sta ik buiten met het middel. Dat is toch mooi?" 

Volgens haar speelt dit overigens niet alleen in Nederland; ook uit andere landen horen ze geluiden over te veel negativiteit. "Vrienden in Frankrijk en Curaçao zeiden dat ze dit ook merken en dat ze dit wel willen overnemen."

tevredenlander Tevredenlander.nl

Wanneer zijn jullie tevreden over de actie?

"Als 10.000 mensen de komende maand gaan nadenken over tevredenheid en het gaan delen. Dus als er een mooie collectie met tevredenheid op de website staat."