Omroep West
Aangepast

Soms is een jas meer dan een jas: 'maar niet in de klas'

In het lentezonnetje stonden vanmorgen zo'n 200 leerlingen van het Segbroek College in Den Haag op het schoolplein te staken - met hun jas aan. De leerlingen mogen hun jas niet meer aan in de klas, en dat vinden veel van hen nogal een dingetje.

De nieuwe regel geldt sinds een paar weken. De school heeft nieuwe lockers dus de jassen hoeven niet meer mee de klas in, zegt rector Martien Korsten. Het verbod is gefaseerd ingevoerd: eerst de brugklassen, daarna de oudere leerlingen.

"Een jas in de klas past niet bij de sfeer", zegt de rector. "Dan is het net of je steeds op doortocht bent."

Het is superveel gedoe.

Leerling Segbroek College

De jassen kunnen dus in de kluisjes. "Die zijn best ruim, dat past best naast je boeken." Superveel gedoe, je moet gewoon eerder van huis, zegt een van de leerlingen. En als je jas nat is van de regen, gaat-ie alleen maar stinken in een kluisje, merkt een andere leerling op. "Daar hebben we een garderobe voor, met cameratoezicht", aldus Korsten.

Omroep West ging bij de leerlingen langs:

Geen jas in de klas

Identiteit

Soms is een jas meer dan een jas. "Leerlingen zijn inderdaad veel met hun imago bezig", merkt ook leraar van het jaar Joke de Jong. "Bij ons is er ook weleens discussie, is dit nou een jas of geen jas, bijvoorbeeld bij een dik vest."

Ze geeft les op een school in Haarlem, waar dezelfde regel geldt en waar petten ook niet mogen. "Je doet gewoon je jas uit, dat doe je thuis ook."

Dit gaat om meer dan de jas denk ik.

Joke de Jong

Daar hebben de leerlingen in Den Haag dus geen boodschap aan. "Dit gaat om meer dan de jas denk ik", zegt De Jong. "Het is een middel om tegen regels in te gaan, een discussie om de discussie. Het is wel heel drastisch om te staken, je moet gewoon blijven praten met elkaar."

Vest

Dat gebeurt ook op het Segbroek College, vindt rector Korsten. "Zo'n nieuwe regel kost tijd, daar moet je aan wennen, dat snap ik. Kijk, de maatregel maak je voor normale omstandigheden. Als er bijzondere omstandigheden zijn, valt er altijd te praten. En we hebben veel gesprekken met leerlingen, ook over hun identiteit. Het hoort erbij."

Heeft de leraar van het jaar nog een advies voor de leerlingen? "Kies niet een donsjack als je imagostuk, maar een leuk vest. Die zijn er ook heel veel."

Deel artikel: