Tijn van 6 lakt nagels om geld op te halen voor het Rode Kruis
Aangepast

Er is nu een planetoïde met de naam 'Tijn'

Het voelt een beetje als een nieuwe ster aan de hemel: er is een planetoïde vernoemd naar Tijn, de 6-jarige jongen die bekend werd door zijn nagellak-actie voor Serious Request. Dat vertelde wetenschapsjournalist Govert Schilling vanmiddag op 3FM.

"De officiële naam is '(6327) Tijn', want elke planetoïde krijgt een nummer. Maar daar is niemand zo precies in, dus hij heet gewoon Tijn."

De sterrenkundige kwam er zelf achter dat Tijn vereeuwigd is in het zonnestelsel. "Ik krijg eens per maand, rond volle maan, een nieuwsbrief, met nieuwe namen van planteoïden. Daar zitten vaak Nederlandse namen bij. En vannacht zag ik Tijn erbij staan."

Het is bijna alsof je vereeuwigd wordt.

Govert Schilling

De naam blijft altijd bestaan. Een planetoïde beweegt net als planeten en dwergplaneten in een baan om de zon. "Die draait nog miljoenen jaren rondjes. Het is bijna alsof je vereeuwigd wordt."

Op deze website zijn alle 'Nederlandse' planetoïdenamen verzameld; Tijn staat er overigens nog niet bij, dat gebeurt handmatig.

Kleintje

Het gaat om een planetoïde die in 1991 is ontdekt door een Amerikaanse astronome. Meestal is het zo dat de ontdekker van een planetoïde een voorstel voor de naam doet, maar die vrouw leeft niet meer. Deze planetoïde was dus nog naamloos.

Hij is niet groot, maar voor een planetoïde is het nog best een groot ding: "Hij is naar schatting 11 kilometer in de middellijn. Dat klinkt groot, maar in het zonnestelsel stelt dat niks voor. Je hebt echt een grote telescoop nodig om hem te zien." Schilling heeft opgezocht waar-ie ongeveer uithangt: "Hij staat nu in het sterrenbeeld Stier, op 476 miljoen kilometer afstand van de aarde."

Tijn lakt nagels in het Glazen Huis

Wie dit geregeld heeft, is niet bekend. "Het kan eigenlijk iedereen zijn, die in ieder geval weet welke weg je moet bewandelen", zegt Schilling. En dat is via de commissie van de Internationale Astronomische Unie, die over de namen van astronomische objecten gaat.

Hoe is het met Tijn?

3FM heeft nog altijd veel contact met de ouders van Tijn. Zo'n drie weken geleden liet vader Gerrit weten dat het helaas niet zo goed ging met Tijn. Direct na Kerst moest hij weer bestralingen ondergaan. Voor lange afstanden heeft hij een rolstoel. Maar ze hebben ook veel van elkaar genoten en ook veel gelachen, schrijft Gerrit.

Deel artikel: