Gerbrand Draaisma
Aangepast

Waarom je eigenlijk gisteren al in het buitenland moest studeren

Steeds meer afgestudeerden hebben ervaring in het buitenland. Bijna een kwart van iedereen die tussen 2013 en 2014 een diploma haalde, volgde buiten Nederland colleges of een stage. En die halen we uit steeds meer landen. Nederlandse studenten zijn te vinden over de hele wereld, al blijven de buurlanden het populairst.

Naar deze tien landen reisden Nederlandse studenten het meest af:

Bijna de helft van de studenten die een uitwisseling of stage deden in het buitenland, meer dan 12.000, deden dat met behulp van een Erasmus-beurs. Nog meer kregen ook Nederlandse studiefinanciering, wat betekent dat DUO het niveau van de studie in het buitenland voldoende vond.

Op sommige scholen is buitenlandervaring zelfs verplicht.

Anne Lutgerink, EP-NUFFIC

Anne Lutgerink van EP-Nuffic (dat het onderzoek deed), zegt: "Vooral studenten uit de groene sector - gericht op natuur, voeding en dieren - gaan naar het buitenland. Op sommige scholen zelfs bijna iedereen, zoals de HAS in Den Bosch. Op sommige scholen is buitenlandervaring zelfs verplicht om af te studeren."

Bas Senden

Bas Senden is student Pedagogiek in Sittard en ging in 2015 een half jaar naar Denemarken. "Daarna werd ik op mijn stage grotendeels aangenomen vanwege die ervaring in het buitenland. Omdat ze dachten dat ik daardoor zelfstandig en initiatiefrijk was."

"Ik was in 2015 de eerste van mijn opleiding die naar het buitenland wilde. Het was veel geregel, maar uiteindelijk werd ik de eerste Pedagogiek-student van Fontys in Sittard die ging. Het jaar erop zijn elf studenten van mijn opleiding gegaan."

"Ik kwam terecht op een campus in een veel grotere stad dan Sittard, waar het allemaal kleinschalig is. Doordat er zo veel internationale studenten waren, stapte ik meteen het bruisende studentenleven in. Iedereen wil elkaar leren kennen en met veel heb ik nu nog steeds een goede band."

"Bovendien leer je van al die nationaliteiten veel over pedagogiek wereldwijd en dat is heel interessant om te vergelijken. Het was dus het beste half jaar van mijn leven en ik verwacht ook dat het van pas gaat komen als ik een baan zoek."

Laura Lammertse

Laura Lammertse is 21 en studeerde in 2015 een half jaar in Amerika. In Leiden deed ze International Studies en voor haar minor ging ze naar de Truman State University in Missouri.

Bij International Studies ligt het ook wel voor de hand dat je een periode naar het buitenland gaat. "Maar de studie was wel verschillend", zegt Laura. "Daar leek het veel meer op de middelbare school en heb je meer contacturen. Maar je moet er wel een straight-A-student zijn. Er heerst geen zesjescultuur zoals hier. De druk is er groter."

Bij sollicitaties laat het zien dat je jezelf kan redden.

Laura Lammertse, student International Studies

Voor Laura was het een fantastische ervaring: "Ik weet nu veel meer wat ik aan mezelf heb. In het begin wist ik niks, toen ik uit het vliegtuig stapte. Nu weet ik dat ik in zo'n situatie rustig kan blijven. En je hebt er absoluut profijt van, merk ik nu al bij sollicitaties: het laat zien dat je jezelf kan redden en dat je zelfstandig bent."

Het enige nadeel: "Het weggaan. Je weet niet wanneer je elkaar weer ziet. Maar ja, de wereld is zo klein."

Gerbrand Draaisma

Gerbrand Draaisma draaide als student Communicatie van de NHL Hogeschool in Leeuwarden vijf maanden mee in Zuid-Korea, op de University of Seoul. "Ik was in het tweede jaar al in China geweest en dat was zo vet dat ik dacht: nu doe ik een heel semester. Ik wilde een totaal andere ervaring dan in een westers land."

Kijk vooral verder dan Europa.

Gerbrand Draaisma, student Communicatie

"We zaten met 400 exchange-students van over de wereld op die campus, tussen de Koreanen. Ik deed het echt voor de ervaring, de uitdaging. Het is goed voor je ontwikkeling. Je leert een andere taal spreken, je bouwt een netwerk op, ik heb overal ter wereld vrienden, want je houdt contact."

"Andere studenten wil ik meegeven dat het een unieke kans is. Dat je jezelf zo ontwikkelt, dat je anders tegen dingen aan gaat kijken. Je blik op de wereld wordt anders. En kijk vooral verder dan Europa."

Deel artikel: