NOS Op 3
AFP

De Super Bowl is een van de grootste sportevenementen in Amerika. Miljoenen American-footballfans verzamelen zich voor de buis om de finale tussen de New England Patriots en de Atlanta Falcons live te zien. Grote merken geven bakken met geld uit om hun reclame rond de finale uit te zenden. 

In Nederland lijken we niet echt warm te lopen voor de sport, op wat die-hards na die 's nachts opblijven. Waarom zou je vannacht wel wakker moeten blijven? Twee fans vertellen waarom zij vannacht gaan kijken.

Jeffrey Captein Eigen foto

Jeffrey Captein (29) kijkt de Super Bowl al jaren en zit vanavond ook weer voor de tv. "Vorig jaar keken we nog bij mij thuis, maar nu houdt een bekende van ons de kroeg open zodat we daar met z'n twaalven kunnen kijken."

Een echte voorkeur voor een team heeft Jeffrey niet, hij denkt vooral dat het een heel mooie wedstrijd gaat worden omdat ze aan elkaar gewaagd zijn. "Het zijn twee teams die aanvallend heel sterk zijn. De Falcons hebben dit seizoen wel net iets betere aanvallen laten zien, maar daar staat tegenover dat de Patriots wat ervarener zijn en een betere verdediging hebben."

Hij verwacht dat de Patriots door die sterkere verdediging uiteindelijk de winst gaan pakken. 

Zelf voetbalt Jeffrey, maar hij vindt American football een stuk leuker om te kijken omdat het spel een stuk tactischer is dan bij voetbal. Bij American football zijn bijvoorbeeld veel meer dode spelmomenten waarop de coach het team kan instrueren om een bepaalde play te spelen, een vooraf ingestudeerde spelsituatie.

Het is een soort schaakspel tussen de coaches.

Jeffrey Captein

Het spel is wat hem betreft ook veel eerlijker dan voetbal. Hier worden goede jonge spelers vaak snel weggekocht door clubs met veel geld, zoals FC Barcelona, Bayern München of Manchester City. "Dat kan niet bij American football, want daar gelden bepaalde regels. Je mag per team maar een beperkt aantal dollars aan salaris uitgeven. Je kan dus niet zoals Real Madrid even een team uit de grond stampen."

Naast het heel tactische spel is het ook gewoon leuk om naar te kijken: "Er komen soms ook erg spectaculaire passes en running games voorbij."

Sjoerd van den Wijngaarden in een Patriots shirt (rechts) Eigen foto

Sjoerd van den Wijngaarden (29) zit vanavond ook met z'n vrienden op de bank de Super Bowl te kijken. Zijn liefde voor American football begon al lang geleden toen de Amsterdam Admirals in Europa gingen spelen.

"Sinds vier jaar geleden is het een beetje traditie dat we met een groepje vrienden van tevoren eten en daarna lekker borrelen. Wel met koffie erbij, want dat is wel nodig. Rond 00.30 uur gaat de tv aan en kijken we met z'n allen de wedstrijd", vertelt hij. 

Als je het ziet lijken het allemaal een hoop spieren met plakplaatjes, maar er zit toch een hoop tactiek achter.

Sjoerd van den Wijngaarden

American football ligt tijdens de wedstrijd vaak even stil waarna er opnieuw 'gestart' wordt; er zit dus veel explosiviteit in het spel. En dat is precies wat volgens Sjoerd het spel zo leuk maakt: "Dit zijn gasten die de eerste 40 meter net zo snel zijn als Usain Bolt. Bij voetbal is het toch wat meer uithoudingsvermogen, bij American football is het alles of niets."

Als het aan Sjoerd ligt winnen de Patriots vanavond. "Als ze verliezen is het niet zo dat ik morgen niet aanspreekbaar ben, maar ik zit vanavond toch wel een beetje zenuwachtig op de bank", vertelt hij.

Maar het kan wel eens erg lastig gaan worden: "De Falcons zijn dit jaar ontzettend goed. Aanvallend hebben ze het beste veld." Sjoerd denkt dus net als Jeffrey dat de Patriots het vannacht van hun defensieve kwaliteiten moeten hebben.

Half-time show

Een andere goede reden om vannacht te gaan kijken is de half-time show. Als de eerste twee helften zijn gespeeld wordt het hele veld in recordtempo omgebouwd tot een podium waar artiesten een show weggeven.

Dit jaar treedt Lady Gaga op. Ze heeft ongeveer 12 tot 13 minuten om haar nummers ten gehore te brengen.

Het zijn optredens waar je goed je best moet doen, want het wordt door veel mensen bekeken. Afgelopen jaar zagen meer dan 116 miljoen mensen de show van Coldplay, Bruno Mars en Beyoncé live.

Eerder werd de show altijd live uitgezonden. Maar sinds de nipplegate met Janet Jackson zit er nu een kleine vertraging op de uitzending.

Vannacht is om 00.30 de aftrap van de 51e Super Bowl. Fox Sport zendt het evenement live uit.

STER reclame