NOS
Aangepast

'Deze 'man hug' was ongemakkelijk, maar passend'

Bijna elke krant had 'm vandaag op de voorpagina: de man hug van premier Mark Rutte aan zijn partijgenoot Ard van der Steur, nadat hij was afgetreden als minister. Ze vielen elkaar tot twee keer toe in de armen, voordat Van der Steur de Kamer verliet.

"Ik zag twee mannen die elkaar omhelsden in een ongemakkelijke situatie", analyseert lichaamsdeskundige Frank van Marwijk in het radioprogramma Nieuws & Co. "Maar op zo'n moment afscheid nemen van elkaar, ook nog eens voor het oog van de camera, is per definitie ongemakkelijk."

ANP
Rutte begint met de omhelzing

Het was Rutte die het initiatief nam tot het geven van de knuffel, direct nadat Van der Steur zijn aftreden had bekendgemaakt. "Ik denk dat Rutte wel een oprecht gebaar van ondersteuning wilde geven. Dat past bij hem, bij zijn manier van leidinggeven. En daar past dan ook de omhelzing bij, in plaats van een handdruk of iets dergelijks."

Die handdruk was volgens Van Marijk tien jaar geleden in de mode. "Inmiddels is de 'hug' dat. Hij is over komen waaien uit Amerika. De hug suggereert meer intimiteit dan de handdruk."

ANP
Van der Steur krijgt een knuffel

Wat verder opviel aan beide omhelzingen is dat Rutte Van der Steur op de schouders klopte tijdens de omhelzing. Dat is volgens Van Marwijk een teken van afstandelijkheid. "Daarmee liet hij zien: 'sorry jongen, het is niet anders.' Oftewel, dat het wel einde oefening was."

Van der Steur nam de knuffel dankbaar aan, zo leek. "Tijdens het debat vond ik Van der Steur heel zakelijk en rationeel", analyseert Van Marwijk verder. "Daarna zag je dat dat eigenlijk helemaal niet zo was. Want de manier waarop hij zijn tas inpakte verried boosheid en emotie, een beetje ongecontroleerd."

ANP
Van der Steur loopt de kamer uit

Dat zou volgens Van Marwijk de reden kunnen zijn geweest voor de tweede knuffel. "Het is geen vriendschappelijke omhelzing van 'we kennen elkaar zo goed'. Ik denk dat Rutte, als leidinggevende van Van der Steur, toch wel verantwoordelijkheid voelt."

"Dat betekent overigens niet dat de omhelzing minder gemeend is. Ik vind dit veel passender dan als hij een hand had gegeven."

Bekijk hier de beelden:

Ard van der Steur stapt op tijdens debat Teevendeal

Deel artikel: