Trumps Power Wall

Nederlandse architect wil Trumps muur groen maken

Een muur van 1600 kilometer bouwen bij de 3200 kilometer lange grens met Mexico om illegalen tegen te houden; natuurlijke obstakels doen de rest van het werk. Dat is een van de plannen waar Trump haast mee wil maken nu hij president is, zo gaf hij aan tijdens zijn eerste officiële persconferentie als president-elect in november.

Een omstreden plan, maar de Nederlandse Jur­gen van der Ploeg van architectenbureau FARO heeft een idee om Trumps plan iets positiefs mee te geven: maak er een Power Wall van.

Jurgen kwam op het idee in de week nadat Trump was verkozen. Met een vriend raakte hij aan de praat over de plannen van de nieuwe president. "Ik dacht: we kunnen twee dingen doen. We kunnen over die muur zeuren, of we denken na over hoe we er het beste van maken, als-ie er toch echt komt."

Dus verzon Jurgen een manier om de muur multifunctioneel te maken. "Kijk, een muur hoeft niet per se uit beton of prikkeldraad te bestaan. Je kan ook zonnepanelen gebruiken. Vooral op die plek is dat een goed idee met de overvloedige Mexicaanse zon."

We kunnen over die muur zeuren, of we denken na over hoe we er het beste van maken, als-ie er toch echt komt.

Jurgen

Maar hoe overtuig je Trump van dit alternatief? "Je moet hem aanspreken als de zakenman die hij eigenlijk is", zegt Jurgen. Argumenten die te maken hebben met klimaatverandering doen hem waarschijnlijk weinig, want daar gelooft de president niet in.

"Vertel hem dat de VS de zonnepanelen moet gaan leveren; dat is goed voor de werkgelegenheid in Amerika. En maak duidelijk dat de Mexicanen voor de muur betalen, doordat ze geld afstaan aan de Amerikanen in ruil voor zonne-energie."

Volgens Jurgens berekeningen, gebaseerd op bijvoorbeeld de Mexicaanse stroomprijs en de prijs van zonnepanelen, zou Amerika hiervoor 600 miljoen tot 1 miljard dollar per jaar kunnen vangen. Daarmee zouden de kosten voor het bouwen van de muur - 10 miljard dollar - binnen 10 tot 15 jaar terugverdiend zijn.

"En Mexico maakt dan weer een stap om helemaal over te gaan op groene energie en komt dichter bij de klimaatdoelstellingen."

Jurgen heeft nog geen patent aangevraagd op zijn idee. "Als iemand anders er straks mee vandoor gaat en het uitvoert, vind ik het ook prima. Het doel - de wereld groener maken - is het allerbelangrijkst."

En of Trump al op de hoogte is? "Ik heb hem al een tweet gestuurd, maar daar heeft-ie nog niet op gereageerd. Maar ik ken gelukkig nog iemand die aan tafel zit bij de jaarlijkse klimaatonderhandelingen. Hopelijk kan hij de Power Wall straks onder de aandacht brengen van de Amerikaanse delegatie."

Deel artikel: