Igor Čoko
Aangepast

In dit verlaten magazijn wonen honderden vluchtelingen

"Als je het magazijn binnenloopt, dan zie je Aleppo in het klein. Het lijkt op een oorlogsgebied", vertelt straatfotograaf en antropoloog Igor Čoko. Hij volgt al twee jaar vluchtelingen in Servië en maakte foto's van een groep van honderden mannen en kinderen die in een verlaten loods wonen in Belgrado.

Igor Čoko
Igor Čoko

Het afgelopen jaar gingen de grenzen in Servië dicht. "Al die vluchtelingen wisten niet waar ze naartoe moesten. Er werden vluchtelingenkampen neergezet, maar die zaten snel vol. Daarom trok een groep in dit verlaten magazijn."

Igor maakte daar deze foto's:

De meesten willen er niet meer weg, omdat ze bang zijn dat ze worden uitgezet. Dus blijven ze, ondanks dat er geen voorzieningen zijn. Geen toiletten, geen douche.

"Het stinkt er verschrikkelijk", zegt Igor. "Ze proberen warm te worden door vuurtjes te stoken in oude tonnen, waar voorheen giftige stoffen in zaten. En ze wassen zich buiten bij -10 graden."

De temperaturen liggen al een tijdje ver onder nul. Volgens Igor is het een kwestie van tijd voor er doden vallen. "Stel je voor: duizend vierkante meter, gevuld met giftige rook van die vuurtjes. De vraag is: gaan de grenzen open voordat iedereen sterft?"

Gaan de grenzen open voordat iedereen sterft?

Igor Čoko

Igor wil met zijn foto's mensen wakker schudden en ze laten zien hoe de situatie hier is. "Ik was ook vluchteling. Als kind ging ik van Kroatië naar Servië en weet hoe ze zich voelen. Je ziet de teleurstelling in hun ogen. Ze zijn verloren in de wereld. Ze begonnen met een reis en zitten vast. Dit was niet wat ze verwachtten."

Deel artikel: