NOS Op 3
EA SPORTS

Voetballen met een controller in de hand: op 6 februari start de E-divisie. Een nieuwe Nederlandse voetbalcompetitie. Iedere club levert één gamer die strijdt voor het eerste landskampioenschap.

Nog niet alle e-gamers zijn bekend. Bij PSV wel. Romal Abdi heeft een contract bij de Eindhovense club en komt voor hen uit tijdens de E-divisie. Hij is heel blij met de nieuwe competitie. "Het is erkenning voor de e-sports", zegt hij.

FIFA 17 EA sports

"Ik droomde als klein jongetje al van profvoetballer te worden", zegt Abdi. "Dat lukte niet op het veld, dus probeer je het op een andere manier te beleven. In mijn geval op de Playstation. Sinds mijn achtste speel ik al voetbalspelletjes en dit is een droom die uitkomt." 

ANP KIPPA

Terwijl de gewone voetballers volledig kunnen focussen op het spel, heeft Abdi een fulltime baan ernaast. "Dus train ik vooral 's avonds en in het weekend." 

Wat salaris betreft zit er ook nog wel een kloof tussen de gewone voetballers en de gamers. "De topvoetballers van nu trekken gewoon veel meer publiek."

Wat hij precies verdient, wil hij niet zeggen. "Maar ik kan er prima van leven. Het zou mooi zijn als ik over een tijdje m'n andere baan zou kunnen opzeggen. De populariteit van e-sports neemt wel snel toe. Dus wie weet gaan we daar wel naar toe."

Streamen en op tv kijken

Een verschil met de analoge eredivisie is dat er geen tweede divisie is. Je kunt dus niet degraderen. De Eredivisie hoopt in de toekomst ook de Jupiler League te integreren in het FIFA spel. 

De wedstrijden van de gamers zijn te volgen via YouTube, streaming-platform Twitch en FOX Sports. 

STER reclame