Aangepast

Hoe film je stiekem iemand als Trump in een hotel?

Het lijkt wel een goede spionagefilm. Trump zou door de Russische geheime dienst, de FSB, gefilmd zijn in het hotel waar hij verbleef. Hij bestelt daar een paar hoeren die over het bed plassen waar de Obama's in geslapen hebben, een golden shower.

Het is natuurlijk nog maar de vraag of het waar is, maar hoe kan zoiets eigenlijk gebeuren? "Dat is niet zo moeilijk", vertelt Dick Offringa van de Spyshop in Amsterdam. Hij heeft zijn hele winkel vol liggen met apparatuur die stiekem dit soort filmpjes of geluidsopnames kan maken.

Voorbeeld van een spycam

"Het is zo makkelijk als even het klokje op het nachtkastje verwisselen voor eentje met een kleine camera erin", zegt Offringa. Zo'n klokje werkt dan op beweging en gaat automatisch opnemen als iemand de kamer binnenkomt. "Je moet alleen even toegang hebben tot de kamer, maar voor geld doet iedereen alles." Hetzelfde geldt voor ongeveer alle makkelijk te vervangen dingen zoals rookmelders en schilderijtjes.

Nieuw is dit zeker niet, vertelt oud-AIVD'er Kees Jan Dellebeke. Volgens hem gebeurt dit in Rusland veel vaker, en niet alleen bij hooggeplaatste figuren. Ook heel normale buitenlandse zakenmensen worden vaak bespioneerd. "Alles om maar een klein economisch voordeel te halen."

Er zijn in Rusland ongetwijfeld nog steeds staatshotels met kamers die spionageapparatuur ingebouwd hebben.

Kees Jan Dellebeke

Hij weet bijna wel zeker dat er nog steeds staatshotels zijn waar kamers standaard ingebouwde spionageapparatuur hebben. Dan is het vooral afwachten en kijken of iemand rare dingen doet. Gebeurt iets? Dan verdwijnen die opnames in het dossier en kunnen die later tegen de persoon in kwestie gebruikt worden.

Je zou zeggen dat iemand die geen e-mail gebruikt omdat hij het niet vertrouwt, zich ook niet laat bespioneren. Toch verbaast het Dellebeke niets als de beschuldigingen tegen Trump wel waar zouden zijn. Want "iemand die zijn eigen inlichtingendiensten niet gelooft, is niet wijs", vindt hij.

Of Dellebeke zelf zulke spionagepraktijken heeft uitgevoerd, wil hij niet zeggen. "Dat is beroepsgeheim." Maar hij denkt dat ethiek in Nederland hoog in het vaandel staat. "Ik vind het niet zo waarschijnlijk dat Nederland op deze manier te werk zou gaan, het doelbewust beschadigen van personen."

Deel artikel: