Negentien jaar en in de gemeenteraad, deze jongens doen het

time icon Aangepast
Lijst Blanco / NOS

Goeie kans dat jij op je negentiende lekker biertjes in de kroeg dronk en van het studentenleven genoot. Dat doen Thijs van Zutphen en Lars van Asseldonk ook, maar ondertussen runnen ze ook nog een gemeenteraadspartij.

Beiden zijn ze nog maar 19 jaar oud en gisteren zijn ze in de Brabantse gemeente Meierijstad met hun Lijst Blanco beëdigd als gemeenteraadsleden.

Waarom zo jong al in de politiek?

"Omdat dit hét moment was om in te stappen", vertelt Thijs. Er moest een nieuwe gemeenteraad gekozen worden omdat de gemeentes Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode zijn samengevoegd tot een nieuwe gemeente: Meierijstad. Tijdens die fusie werd er niet goed naar inwoners geluisterd, zegt Thijs. "Dus toen dacht ik: dan moet het in het bestuur in ieder geval goed gaan."

M’n vader was al langer politiek actief, dus dat hoorde ik thuis wel vaker voorbij komen.

Thijs van Zutphen, raadslid Meierijstad

Zo gezegd, zo gedaan. Hij belde zijn oud-klasgenoot Lars op en legde het plan van een eigen politieke partij voor. Die vond het ook een goed idee en er werden nóg 22 anderen toegevoegd aan Lijst Blanco. Het zijn overigens niet alleen maar jonge mensen. Vijf van de 25 zijn rond de twintig jaar, de rest is een stuk ouder.

Dat er ook zoveel 'ouderen' bij betrokken zijn, is een bewuste keuze. Want hoewel ze een jonge partij willen zijn, hebben ze nog niet zo veel levenservaring. "De ouderen hebben die kennis en expertise wel", vertelt Thijs. "En die komt ons goed van pas."

Thijs van Zutphen Lijst Blanco / NOS

De campagne was afzien en Thijs vergelijkt die tijd met een fulltime baan. Maar het resultaat mag er zijn: ze harkten 1492 stemmen binnen, genoeg om twee zetels te veroveren en daarmee de zesde partij te worden.

LijstBlanco
@LijstBlanco
50 borden! Zoveel hebben we er vandaag beplakt. Zie je opeens nogal wat jonge koppen tussen overwegend ouder volk, dat zijn wij!
3 jaar geleden

Nu kan het echte werk beginnen tussen de rest van de grijze raadsleden. Saai? Absoluut niet vindt Thijs. Hij kan nu echt wat voor zijn gemeente betekenen. Lijst Blanco laat er dan ook geen gras over groeien en heeft gelijk al punten waarin de gemeente moet veranderen.

Zo is de woningbouw in Meierijstad een groot probleem volgens de partij. "Het is ontzettend moeilijk om te blijven wonen in Meierijstad, de prijzen zijn hoog en het aanbod is laag. Er moeten veel meer sociale huurwoningen bij komen", vertelt Thijs.

Lars van Asseldonk Lijst Blanco / NOS

Ondertussen studeren de beide heren nog, Thijs fiscaal recht en Lars bedrijfsmanagement. "Maar het is wel druk, dus mijn studie is op een iets lager pitje beland. Komende tijd hoop ik het weer iets meer in balans te krijgen", vertelt Thijs.

Is er dan ook iets minder leuk? Tja, er blijft wel wat minder tijd over om in de kroeg te zitten. "Maar met bijvoorbeeld Nieuwjaar ging ik wel gewoon op stap hoor."