In de bakkerij van de afribol
Aangepast

Afribol: 'sensationele smaak en een goed verhaal'

Voor wie dit jaar op oudejaarsavond eens iets anders wil dan de oliebol, is er nu de afribol. Da's ook een deegsnack, maar dan exotisch. 't Is bedacht door de Kameroense Barbara Gwanmesia en tienduizenden van haar afribollen liggen sinds deze week in de winkels van AH to go. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel.

Afribollen

Zelf omschrijft Barbara de afribol als een overstijgende versie van de oliebol. "Het is een mengsel van iets Nederlands, Afrikaans en Caribisch. Daarmee staat de bol symbool voor de verschillende culturen in de samenleving. De ingrediënten zijn rozijnen, cayennepeper en rumaroma. Aan de buitenkant kleeft kokos."

Barbara's zoon Beng heeft ervoor gezorgd dat de bollen nu in de bekende stationswinkels van de Appie liggen. "De afribol is zo lekker, die moeten meer mensen proeven, dacht ik. Dus opende ik een Excel-bestand, verzamelde telefoonnummers van supermarkten en begon te bellen."

Een overstijgende versie van de oliebol.

Barbara

Albert Heijn hapte dus toe en inmiddels worden de bollen in een professionele bakkerij gemaakt. Maar de supermarkt sloeg niet alleen aan omdat ze de afribol zo lekker vinden, vertelt Barbara.

"Mijn plan was om met de verkoop geld binnen te halen voor vrouwen in Kameroen. Zij hebben niet altijd genoeg middelen om te kunnen bevallen in het ziekenhuis. Sommigen hebben zelfs geen geld voor een taxi daarnaartoe."

Daar wordt nu iets aan gedaan: wie een zakje van 4 bollen koopt, doneert automatisch 48 cent aan het goede doel. "Dat er nu tienduizenden afribollen verkocht gaan worden, komt dus door de combinatie van een sensationele smaak en een goed verhaal", vertelt Beng.

Barbara Gwanmesia en haar afribollen

Of we binnenkort nog meer lekkernijen van de familie Gwanmesia kunnen proeven, weten moeder en zoon nog niet. Maar daar gaat het niet echt om, Barbara heeft een hele andere droom: "Ik zou graag in de toekomst een vrouw in Kameroen tegenkomen die zegt dat ik haar heb gered met mijn afribollen."

Deel artikel: