NOS Op 3
ANP

Ben je tussen de 15 en 35 jaar en ga je veel uit? Aardige kans dat je dan wel eens out bent gegaan door alcohol of drugs. Een op de tien feestvierende jongeren is dit wel eens overkomen, blijkt uit het jaarlijkse uitgaansonderzoek van het Trimbos-Instituut. En de helft van de stappende jongeren heeft wel eens last gehad van een black-out of van geheugenverlies.

"De beleving is vaak dat het door drugs komt, maar alcohol staat toch veruit op één als het om dit soort incidenten gaat", zegt woordvoerder Ferry Goossens.

Het Trimbos heeft 4905 jongeren ondervraagd tussen de 15 en 35 jaar oud uit alle provincies. Het is niet representatief voor alle jongeren, zeggen ze erbij. "We hebben jongeren geworven via sociale media die veel uitgaan en festivals bezoeken", zegt Goosens. "Het geeft dus niet een beeld van alle jongeren, maar zegt wel wat over jongeren die veel uitgaan." 

NOS

Alcohol is net als bij de rest van de bevolking het meest gebruikte middel onder de jongeren. 96 procent van de respondenten heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken. Xtc is nog steeds de meest gebruikte drugs bij feesten en op festivals. 46 procent van de respondenten gebruikte het in het afgelopen jaar minstens een keer. Een op de vijf gaf aan het 'in de afgelopen maand' nog te hebben genomen.

Opvallend hoog is ook het gebruik van lachgas (37 procent). Deze drug wordt door de jongeren nauwelijks als drug gezien vanwege "de korte werkingsduur en relatief geringe bijwerkingen". Ook gebruikten veel jongeren de designer drug 4-FA (25 procent). Die drug is vanaf 1 april 2017 verboden, al vragen deskundigen zich af of dit verbod terecht is.

De steekproef is deze zomer gedaan, dus het is overigens wel mogelijk dat het gebruik van 4-FA inmiddels al is afgenomen.

Combineren

Uit het onderzoek van het Trimbos blijkt ook dat drie op de vijf van de party-jongeren alcohol en of drugs combineren. Alcohol en cannabis en alcohol en coke worden het meest samen gebruikt. "Niet gezond", zegt Goossens. Grotere zorgen maakt hij zich over het gebruik van xtc en 4-FA dat wordt gecombineerd. "We hebben in de zomer al gewaarschuwd voor 4-FA. Combineren is extra gevaarlijk", aldus Goossens. 

STER reclame