Aangepast

5G: snel, sneller, snelst en als eerste in Groningen

De eerste geluksvogels mogen begin volgend jaar experimenteren met 5G. Mobiel internetten met een snelheid die hoger ligt dan de meeste mensen nu thuis hebben. 5G is 10 tot uiteindelijk misschien 100 keer sneller dan 4G. De proeftuin van 5G ligt in Groningen, onder andere in Eppenhuizen.

Daar woont akkerbouwer Wilco Stollenga (20). Hij heeft een bedrijf waar hij met behulp van een mini-vliegtuigje akkers in kaart brengt. Waar groeien gewassen snel en waar niet? Het vliegtuigje slaat alle informatie op, per vlucht zo'n 20 gigabyte.

"Het kost me nu tien uur om alle informatie vanaf de boerderij met een langzame internetverbinding door te sturen", legt Wilco uit. "Met 5G worden de beelden al tijdens de vlucht verzonden. Als het vliegtuigje landt, is de klus al geklaard."

"We proberen een proefopstelling met 5G klaar te hebben in de eerste helft van 2017. Dat is de ambitie", zegt Peter Rake. Hij is programmamanager van Economic Board Groningen, verantwoordelijk voor de proef met 5G.

Rake is blij dat Wilco meedoet met de ontwikkelingsfase. "Hij is geboren op het platteland in Groningen, student en ondernemer. Waar veel jongeren liever wegtrekken omdat ze geen kansen zien, heeft Wilco iets bedacht waardoor hij wel kan blijven in een krimpregio, in een aardbevingsgebied ook nog."

Om te huilen

Op het 'hoofdkantoor', zijn slaapkamer, vertelt Wilco dat hij niet kan wachten tot hij met 5G mag experimenteren. "Als ik nu iets moet uploaden, dan duurt dat heel lang. We hebben hier nog een vooroorlogse internetkabel liggen. En 4G werkt lang niet altijd even goed." Het is de bedoeling dat zijn vliegtuigje een 5G-module krijgt, die dus meteen alle data door kan sturen.

Wilco kan niet wachten tot hij 5G krijgt

Wanneer hebben we 5G?

Dat duurt nog wel een paar jaar. Rake: "De EU pusht nu enorm om in 2020 in ten minste een grote stad in elk EU-land 5G te hebben. Wij lopen wel voorop in deze ontwikkeling. Er zijn maar een paar landen die verder zijn. Zo wil Zuid-Korea in 2018 5G hebben tijdens de Winterspelen en ook Zweden wil in dat jaar van start."

Deel artikel: