NOS Op 3
ANP / AFP

Lijstjesmaand december is pas echt begonnen als paranormaal maandblad ParaVisie de voorspellingen van het komend jaar publiceert. Het blad haalt ieder jaar hun beste zieners uit de kast en laat hen voorspellen wat er volgend jaar gaat gebeuren.

Maar voordat we op de voorspellingen voor volgend jaar ingaan: wat is er nu - tegen het eind van het jaar - uitgekomen van die voor 2016? We gingen de voorspellingen van twee paragnosten uit het blad na. 

Paragnost en reikimaster Thomas Woolthuis zat er wel heel erg naast. Volgens hem zou in 2016 het kabinet-Rutte vallen, Hillary Clinton de verkiezingen winnen, zouden er dijken doorbreken in Noord-Holland en zou Matthijs van Nieuwkerk stoppen met DWDD. Ook had de paragnost 'sterk de indruk' dat een van de leden van de koninklijke familie zou overlijden. 

Wat hij wel juist had gezien: André van Duin zou een comeback maken in 2016. De komiek ging de kijkcijferhit Heel Holland Bakt presenteren.

Verder voorspelde hij dat er een openbaar onderzoek gestart zou worden 'naar de mysterieuze trompetgeluiden’ die in 2016 over de hele wereld te horen zouden zijn. "Sommigen hebben het over buitenaardse signalen, anderen over het einde der tijden. De oorzaak zal nooit opgehelderd worden.” Ook dit klopt niet. De geluiden zijn al jarenlang overal over de wereld te horen en zijn volgens wetenschappers een simpel natuurlijk verschijnsel.

Voor 2017 voorspelt Woolthuis 'opmerkelijke onthullingen over het koningshuis'. 

Zijn collega-medium en 'channeler' Mireille van Rijn had het ietsje vaker bij het juiste eind. Zij voorspelde een nieuwe liefde voor Partricia Paay en dat het kabinet meer kindertoeslag aan zou kondigen in 2016. Deze voorspellingen kwamen beiden uit.

Maar voor de overgrote meerderheid van haar voorspellingen gold dat niet. Ze voorspelde dat het kabinet zou vallen, Gerard Joling in het ziekenhuis zou belanden en dat er een aanslag gepleegd zou worden op Wilders. 

Haar internationale voorspellingen klopten evenmin. Volgens Van Rijn zou in 2016 Assad van 'zijn troon vallen' en zouden de Syrische vluchtelingen kunnen terugkeren en hun land opbouwen met de 'cultuur en vrijheid' die ze in Europa hebben opgepikt.

Voor volgend jaar voorspelt Mireille een verkiezingswinst voor de PVV die 'Nederland schokt'.

ParaVisie

Volgens ParaVisie-redacteur Arthur Schroer heeft het blad al dertig jaar een 'gedegen achterban van gerenommeerde paragnosten en mediums' die ze raadplegen. "Zij gebruiken daarvoor diverse methoden, de één leest kaarten, de ander stemt af op het universum en weer een ander pendelt." 

STER reclame