Campus Yantai
Aangepast

Er gaat niets boven Groningen, behalve deze Chinese havenstad

Het is de grote droom van de Rijksuniversiteit Groningen: een campus beginnen in China. Op deze campus in de havenstad Yantai zouden studenten vanuit de hele wereld economie-, planologie- en beta-vakken komen volgen. En Groningse studenten kunnen dan makkelijker naar China voor hun studie.

De mini-universiteit zou volgend jaar eigenlijk al openen, maar de weerstand van de politiek blijkt te groot. De Tweede Kamer staat niet helemaal achter het plan. Want: het is nogal een dure onderneming. En waarom moet Groningen zo nodig naar China toe?

Een lege kantine in Yantai

De conclusie: het Yantai-plan wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. De PVV en SP, die overigens niet aanwezig waren, steunen het plan niet. De PVV zei al eerder tegen de Groningse Universiteitskrant dat ze niet inzien wat het nut is van zo'n buitenlands avontuur, behalve dat het misschien statusverhogend werkt.

Opvallend: ook D66, die normaal internationale projecten toejuicht, is niet heel enthousiast. "Ik sta er een beetje dubbel in", zegt Kamerlid Paul van Meenen. "We willen onderzoek in het buitenland makkelijker maken, net als uitwisselingen."

Waarom stoppen we al die energie niet gewoon in Groningen zelf?

Paul van Meenen, Kamerlid voor D66

Maar waarom Groningen nu precies in China een gebouw moet zetten, snapt hij niet. "En we willen niet dat alle getalenteerde docenten naar China vertrekken. Bovendien: waarom stoppen we al de energie van dit project niet gewoon in Groningen zelf?"

Uitstel tot eind 2018

Het is een groot project, beaamt minister Bussemaker van Onderwijs. "Het was fijn geweest als we met iets 'kleiners' hadden kunnen oefenen, want dit soort onderwijs is nieuw."

Bussemaker belooft in de zomer een plan in te dienen over de Groningen-dependance in China. De universiteit kan daardoor op z'n vroegst in het najaar van 2018 openen. "We willen ervoor zorgen dat belastinggeld niet naar China gaat, als het niet lekker gaat met het onderwijs daar. Daar moet goed naar gekeken worden."

Van uitstel komt afstel? De RUG zegt van niet.

Sterker nog, ze zijn niet ontevreden met de uitkomst van het debat. "We zijn blij dat de minister er nu in ieder geval over heeft gesproken", zegt woordvoerder Gernant Deekens van de universiteit. "En we hebben meer duidelijkheid: we weten in ieder geval hoeveel tijd we nog hebben."

Aan het gebouw zelf hoeft de RUG overigens weinig te doen: de collegezalen zijn al klaar.

In Nederland gaat het aantal studenten dalen, in China blijft het stijgen.

Gernant Deekens, woordvoerder Rijksuniversiteit Groningen

"Dit is een samenwerking met de landbouwuniversiteit in Beijing. Zo kunnen we Europese studenten in aanraking laten komen met Aziatisch onderwijs en omgekeerd." Het geld doet er trouwens ook toe. "In Nederland gaat het aantal studenten dalen, maar in China blijft het stijgen. Dat betekent extra geld, waarmee we de universiteit kunnen onderhouden."

Risico's

De risico's zijn niet nieuw, vertelt Deekens. "Groningse docenten zullen niet massaal naar China gaan. We gaan vooral internationale docenten werven, en een klein deel uit Nederland. Maar dat hoeft niet eens specifiek Groningen te zijn."

Over het geld maakt Deekens zich ook weinig zorgen. "We betalen de universiteit uit collegegeld: Yantai zorgt voor het gebouw. Wettelijk gezien mogen we niet eens zomaar belastinggeld gebruiken hiervoor."

Deel artikel: