Aangepast

'Rappen is gevaarlijk als vrouw in Afghanistan'

Ze strijdt voor vrouwenrechten in Afghistan en noemt zichzelf de eerste vrouwelijke rapper van Afghanistan: de 27-jarige Paradise Sorouri heeft tot nu toe een heftig leven achter de rug. Door haar kritiek werd ze meerdere malen in elkaar geslagen en ontving ze veel doodsbedreigingen.

Begin volgend jaar komt de documentaire Rebel Beats uit, over haar band 143BandMusic en het leven van Paradise en haar verloofde Diverse. Zonder hoofddoek vertelt Paradise daarin over de misstanden in haar land.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In haar nummers beschrijft Paradise de kindhuwelijken in haar land en verkrachtingen waar veel vrouwen slachtoffer van worden.

Met Diverse begon ze 143Band. "Toen we de band startten, kregen we heel veel bedreigingen. Een keer liep ik met mijn broertje over straat. Toen werd ik in elkaar geslagen door tien mannen op motoren, die vonden dat ik moest stoppen met rappen. Daarna lieten ze me aan m'n lot over."

Paradise vertelt over haar nichtjes van 9 en 12, die uitgehuwelijkt werden aan een man van 60. Ze spraken af om zichzelf samen in brand te steken, om maar niet met hem mee te hoeven. "Eén nichtje overleefde het. De ander niet."

Ter nagedachtenis aan haar nichtje maakte Paradise het nummer Nalestan. Dat had succes: het won de prijs voor het beste rapnummer bij een grote Afghaanse prijzenshow.

Mensen riepen naar me: wat ben je aan het doen, je bent een meisje.

Paradise Sorouri

Paradise verhuisde naar de hoofdstad Kabul. "Daar heb ik zo'n twintig undergroundconcerten gehouden en ook nog wat tv-shows. We kregen de kans om twee videoclips op te nemen. In Kabul leek het alsof alles perfect was."

Tot ze een interview had met een internationaal tijdschrift en de kritiek weer oplaaide. "Veel Afghanen zijn heel religieus: ze vinden dat vrouwen thuis moeten blijven om voor de kinderen te zorgen. Mensen riepen: 'Wat ben je aan het doen, je bent een meisje'. Zingen is streng verboden. Ik kreeg zo veel bedreigingen dat ik thuis moest blijven."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Als vrouw in het openbaar zo kritisch zijn als Paradise is niet zonder gevaar, bevestigt ook journalist en Afghanistan-deskundige Antoinette de Jong. "Vrouwen die optreden in het theater of werken bij tv, worden vaak het doelwit van dreigementen. Hun werk wordt gezien als ongepast. Zelfs als je netjes het nieuws presenteert met een hoofddoek op, kan het onveilig zijn."

Busje opgeblazen

In februari dit jaar blies de Taliban een busje op van de populaire zender TOLO-tv. Daarbij kwamen zeven medewerkers om het leven, onder wie vier vrouwen. "Dat was niet alleen een aanslag op de media", vertelt De Jong, "maar ook een signaal naar vrouwen toe".

De auto waarin de aanslag op de TOLO-medewerkers werd gepleegd.

Activisten zoals Paradise en Diverse zijn hun leven niet zeker. "Tegen mijn verloofde zeggen ze dat hij iemand is die zijn vrouw verkoopt voor geld en dat hij de westerse cultuur promoot."

Of de acties van Paradise desondanks zin hebben? De Jong vindt van wel. "Verandering krijg je niet zomaar cadeau. Je hebt vaak uitgesproken mensen zoals rappers nodig om iets in gang te zetten. Maar verandering gaat beetje bij beetje en er is nog een lange weg te gaan."

Op straat moest ik altijd opletten.

Paradise

"Rond de tijd dat onze documentaire werd opgenomen, werd een meisje op straat verbrand. Een islamitische geestelijke had geroepen dat ze een koran verbrand had, wat overigens niet waar was. Een grote woedende menigte heeft het meisje uiteindelijk vermoord."

Dat had ook impact op Paradise. "Het raakte me. Op straat moest ik altijd opletten. Rond die tijd kregen we steeds meer dreigmails en haatberichten. Ze noemden me hoer, zeiden dat ik naar de hel moet gaan."

Nadat Paradise en haar verloofde een concert in Frankrijk hadden, besloten ze vanwege de veiligheid in Europa te blijven en naar Berlijn te verhuizen, waar ze nu nog steeds wonen.

Deel artikel: