De onkruidenier
Aangepast

De onkruideniers willen onkruid uit het verdomhoekje halen

Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer zijn 'onkruideniers'. Dat nieuwe beroep hebben ze zelf uitgevonden. "We willen onkruid uit het verdomhoekje halen", zegt Jonmar. Dit doen ze door bijvoorbeeld workshops te geven. "We gaan dan met mensen op pad in een stadspark." Want om wilde planten te plukken hoef je niet per se de natuur in, vindt het tweetal.

"In elke stad kun je wel wat vinden. We vertellen over de planten en laten zien hoe je ze kunt eten", zegt Jonmar. "Eigenlijk zijn we kok, verhalenverteller, bioloog en ecoloog verpakt in een nieuw beroep", vult Ronald aan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Tanden poetsen met onkruid

Het begon allemaal met een boekje van Jonmars oma. "In het oude boek over wilde planten staan recepten voor gerechten die je met onkruid kan maken, zoals bijvoorbeeld brandnetelkroketten", zegt Jonmar.

Ze besloten naar het park te gaan en kwamen terug met tassen vol onkruid. "Ons hele huis ontplofte zowat. Overal stonden droogrekjes, ingemaakte potten en pruttelend bier."

Maar het ging verder dan een brandnetelkroket, vertelt Ronald. "We stonden onze tanden te poetsen met onkruid en wasten onze haren met bessen." Dat laatste doen ze inmiddels niet meer, want echt zacht werd hun haar er niet van. "Het wordt wel schoon, maar ook heel stug."

De onkruideniers aan het werk

Een van de recepten die ze (her)ontdekten was een brouwsel van berenklauw. "In de Middeleeuwen werd de berenklauw gebruikt om bier mee te maken. Maar dat bleek een nogal lustopwekkend stofje te bevatten. Uit een volksverhaal blijkt dat de Rooms-Katholieke Kerk niet gecharmeerd was van al die hitsigheid en het daarom verbood."

Met name de dosering was lastig. "Want je weet niet hoeveel van dat lustopwekkende spul erin zit." Inmiddels hebben ze dit eeuwenoude recept weer op de kaart gezet en brouwen de heren hun eigen berenklauwelixer, met 24 procent alcohol.

Deel artikel: