Bad
Aangepast

Badr vs Rico: wat staat er op het spel?

Het wordt dé kickbokswedstrijd van het jaar genoemd: Rico Verhoeven tegen Badr Hari. De twee beroepsvechters staan vanavond oog in oog in de ring - een gevecht waar de echte fans al maanden naar uitkijken. Zo ook Fabrice Deters. Hij werkt bij Fox Sports, en was als gepassioneerd kickboksfan hoofdredacteur van vechtsportmagazine Royal Rumble. Uit die tijd kent hij Rico en Badr persoonlijk.

Wat maakt deze partij zo bijzonder?

Hoewel fans woorden tekort komen voor het gevecht, gaat het vanavond niet om een wereldtitel. Toch is het bijzonder, en dat gaat volgens Fabrice terug naar de tijd dat kickboksorganisatie K1 nog bestond, in Japan.

“Daar vochten alle zwaargewichten. Mensen als Peter Aerts en Badr Hari – Rico Verhoeven kwam toen nog maar net kijken.” In 2012 ging de organisatie failliet, waarop veel grote namen stopten met kickboksen. Vanaf dat moment begon Rico veel wedstrijden te winnen van jongere zwaargewichten, zo legt Fabrice uit: “Iedereen ziet wel dat hij de beste is van deze generatie, maar tegen sommige grote namen van toen heeft hij het nooit opgenomen, onder wie Badr. Dat gaat nu wel gebeuren en dan pas kan Rico echt zeggen dat hij de beste kickbokser is van de wereld.”

Good guy vs Bad Guy

In het kickboksen draait het volgens Fabrice vaak om het onderliggende verhaal tussen de twee kemphanen. Zo ook vanavond: “Het is de good guy tegen de bad guy”, zegt hij. “Badr heeft het imago van slechterik, Rico is de atleet. Dat zie je ook terug in de ring. Rico vecht heel berekenend en zal proberen op punten te winnen. Badr gaat voor bruut geweld en pure agressie.”

Fabrice Deters

Voor veel fans is Badr Hari omstreden. Hij werd veroordeeld voor het mishandelen van de (inmiddels vermoorde) zakenman Koen Everink. In mei werd hij opgepakt in Marokko nadat hij een medewerker van de receptie van een hotel een klap had gegeven. Verder loopt er nog een rechtszaak tegen hem wegens mishandeling in het Amsterdamse uitgaansleven, maar hij is op vrije voeten zolang het hoger beroep nog loopt.

De staredown

Vanavond is de wedstrijd, maar gister vond traditiegetrouw de ‘staredown’ plaats. De vechters worden gewogen, waarbij ze elkaar tegenkomen en elkaar diep in de ogen kijken. Dit momentje van mentaal gevecht ziet er misschien wat georkestreerd uit, maar het hoort allemaal bij de wedstrijd.

Fabrice: “Die twee jongens gaan elkaar straks proberen K.O. te slaan. Soms grijpen ze de staredown aan om de ander te intimideren”, zegt hij. “Rico bleef kalm en stoïcijns. Je zag Badr heel zwaar ademen, alsof hij zich echt moest inhouden. Volgens mij had hij Rico het liefst ter plekke tegen de grond geslagen.”

Hoewel het bij de wedstrijd hoort, is het wegen volgens Fabrice vooral voor de show. “Zwaargewichten mogen zelf weten hoe zwaar ze zijn, dus eigenlijk is het niet echt nodig.”

Het gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven vindt vanavond plaats om 22:00 uur in het Duitse Oberhausen. De NOS is aanwezig bij de partij. Volg ons Snapchat-account nosnieuws voor live verslag.

Deel artikel: