Aangepast

Vluchtelingen vertellen hun verhaal op een reddingsvest

Jaarlijks blijven er duizenden reddingsvesten liggen op de Griekse stranden. Ze zijn van vluchtelingen die op zoek naar een beter leven de Middellandse Zee oversteken.

Project Life Jacket wil laten zien dat er achter ieder reddingsvest een mens schuilgaat. Een kunstenaar portretteerde negen vluchtelingen op het reddingsvest waarmee ze de zee overstaken. De tekening laat hun leven zien van voor de oorlog: het werk dat ze deden, hun familie en hun hobby's.

Michael Grossenbacher is initiatiefnemer van het project. "We willen laten zien dat de mensen - naast vluchteling - nog een identiteit hebben."

Voor de oorlog waren het mensen zoals jij en ik.

Michael Grossenbacher, Project Life Jacket

De vluchtelingen die meedoen aan de actie, zitten in een kamp in Thessaloniki. "Ik heb daar veel gewerkt", vertelt Grossenbacher. "Daardoor kwam ik in contact met de vluchtelingen. Toen ik ze vroeg om mee te doen, waren ze allemaal enthousiast."

"We hebben geprobeerd een diverse groep vluchtelingen bij elkaar te vinden", zegt Grossenbacher. "Er is een leraar bij, een timmerman, een advocaat en een vrouw die thuis voor haar kinderen zorgt. Zo willen we de menselijke kant van vluchtelingen laten zien. Voor de oorlog waren het mensen zoals jij en ik, die hun dagelijkse dingen deden."

De meeste geportretteerde vluchtelingen zitten nog steeds in het kamp in Thessaloniki. "Sommigen zijn tijdelijk verhuisd naar appartementen", vertelt Grossenbacher. "Allemaal willen ze doorreizen naar een land in Europa, maar dat kan niet voordat ze hun asielinterview hebben gehad. Bij sommigen staat dat pas gepland in april."

Grossenbacher hoopt dat de reddingsvesten overal tentoongesteld gaan worden. "Gisteren hebben we een kleine tentoonstelling gehad, hier in Zurich in Zwitserland. Mensen waren zo enthousiast. We hebben nu al wat aanvragen om ze te laten zien in andere landen. Daar zijn we heel blij mee: zo kunnen we onze boodschap blijven verspreiden."

Als de reddingsvesten Europa hebben rondgereisd, wil Grossenbacher ze weer teruggeven aan de vluchtelingen. "Dan wonen ze hopelijk ergens vast en hebben ze hun leven weer op kunnen bouwen. Maar zo ver is het voorlopig nog niet."

Deel artikel: