Aangepast

In beeld: zo wreed is de drugsoorlog op de Filipijnen

Foto's uit de Filipijnen van fotograaf Daniel Berehulak in The New York Times schudden deze week de wereld wakker: er is een slachting van drugsverslaafden en dealers gaande in de hoofdstad Manilla. Berehulak - die eerder fotografeerde in Irak en Afghanistan - zei dat hij nooit eerder zo veel meedogenloosheid zag.

De foto's die hij maakte zijn schokkend en laten voor het eerst zien wat de gevolgen zijn van de jacht op de drugswereld die geopend werd door president Duterte.

Het gevolg: lichamen die worden achtergelaten met hun hoofd in folie gewikkeld, daarnaast een kartonnen bordje waarop staat dat het dealers of verslaafden zijn.

De methodes van agenten zijn volgens Berehulak omstreden en tegen de wet. "In welvarende buurten kloppen ze beleefd op de deur, maar in armere wijken halen ze jongens en mannen van de straat, arresteren ze of schieten ze om te doden."

In een interview met The New York Times vertelt Berehulak dat het extra verontrustend is dat er ook mensen worden gedood die zich eerder hebben overgegeven. "Toen Duterte aan de macht kwam, gaf hij namelijk drugsgebruikers de kans te stoppen en zichzelf over te geven", vertelt hij. "Ze werden op een lijst gezet en zouden amnestie krijgen. Maar later werd gezegd dat zij net als de gebruikers en de dealers ook doelwit werden."

Het was niet gemakkelijk om de foto's te maken. De fotograaf huilt in de podcast als hij vertelt over de scene waarbij een 6-jarig meisje haar vader in zijn doodskist ziet. "Op het moment zelf probeer je je te focussen op je werk. Het is je taak om de menselijke impact ervan weer te geven en de mensen een gezicht te geven. Maar het is een van de moeilijkste opdrachten die ik heb gedaan."

Ook BNN-journalist Tim Hofman is net in Manilla geweest. Hij maakt een aflevering voor Spuiten en Slikken op Reis en vertelde erover op 3FM. "De politie schiet heel graag op drugsverslaafden en dealers. Er zijn vigilantes, huurmoordenaars en mensen die uit principe moorden. Als je een dealer kent, mag je hem doodschieten. Dan leg je er een bordje met 'pusher' naast en dan is het goed. Maar dit betekent ook dat je het bij andere mensen kunt doen, want ze checken het niet."

Kids staan om een plas bloed in hun handjes te klappen en selfies te nemen.

Tim Hofman na zijn reis op de Filipijnen

Deze oorlog gaat niet meer alleen om drugs, denkt hij. "Ik heb twee huurmoordenaars gesproken. Zij zeggen dat ze geregeld door politie en politici worden ingehuurd om het vuile werk op te knappen. De klinieken zitten vol met mensen die daarheen of naar gevangenissen vluchten om van de straat te zijn."

Op Instagram plaatste Tim een foto van drie doodgeschoten jongens in een tunnel waar hij en zijn cameraploeg op stuitten. "Ik ben twee avonden de hort op gegaan en twee avonden stond ik naast de dode mensen. Die drie jongens, dat is Dutertes ideaalbeeld. Het is echt de norm aan het worden daar. Als je in een plas bloed staat, staan er kids omheen in hun handjes te klappen en selfies te nemen. Het is gewoon geworden daar."

Deel artikel: