Daklozenopvang
Aangepast

'Jongeren horen niet thuis tussen verslaafde volwassenen'

D66 wil dat staatssecretaris Van Rijn gaat bekijken hoe de opvang van dakloze jongeren verbeterd kan worden. Dit naar aanleiding van berichtgeving van NOS op 3 en FunX dat dakloze jongeren in grote steden niet altijd bij een jongerenopvang terecht kunnen. Dat jongeren moeten uitwijken naar volwassenenopvang is volgens de partij 'zorgelijk'.

"Het is van belang dat er voldoende speciale opvangplekken zijn voor jongeren", zegt Kamerlid Vera Bergkamp van D66. "Jongeren horen niet thuis bij bijvoorbeeld verslaafde volwassenen. Ze kampen vaak met andere problemen. Verschillende opvang en ondersteuning is nodig."

D66 wil dat staatssecretaris van Rijn dit aankaart bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Kamer informeert. "Als er sprake is van een tekort aan opvangplekken, moeten er meer plekken komen."

Actieplan

Jongerenopvanglocaties zitten nu vaak vol omdat bewoners niet uitstromen naar een eigen woning. Volgens hulporganisaties ligt dat aan een gebrek aan betaalbare woningen en de schulden waar veel zwerfjongeren mee kampen.

Om dat te verbeteren wil Bergkamp dat een actieplan in werking wordt gesteld. Het idee daarvan is dat daklozen jongeren die met schulden kampen een incassostop krijgen wanneer ze weer gaan studeren. Die aanpak is eerder getest in Friesland en Groningen.

"Het is voor zwerfjongeren en jongeren die net uit de jeugdzorg komen heel lastig om uit de schulden te komen en te gaan studeren. Als je hen echt de kans wilt geven hun situatie te verbeteren moet je ze ondersteunen."

Hoe het is om als jonge dakloze op straat te leven zie je in de online special Uit Zicht:

Deel artikel: