Aangepast

Curaçao Street Viewen? Onmogelijk, dus start dj petitie

Even een kijkje nemen op je vakantiebestemming? Snel voor een afspraak kijken hoe die kroeg er ook alweer uitziet? Slinger Google Street View aan en je bent er. Tenminste... als Google de straten heeft gefilmd. Want dat is lang niet overal zo, ook niet overal in het Nederlandse Koninkrijk. Probeer Willemstad in Curaçao maar eens op te zoeken.

Waarom eigenlijk niet, vroeg dj Joris Reer (25) van het Curaçaose Dolfijn FM zich af. "Plaatsjes als Beek en Donk staan wel op Street View, maar de mooiste delen van ons koninkrijk staan er niet op: Aruba, Bonaire en Curaçao." Daarom is hij een petitie gestart om de ABC-eilanden alsnog op Street View te krijgen.

Joris verhuisde vanuit Nederland naar Curaçao en wilde zijn familie het eiland laten zien en de straat waar hij woont. "Dat ging niet." Collega's wisten het antwoord niet op de waaromvraag, op Facebook wist ook niemand het. "Niemand wist het antwoord, maar iedereen zou de ABC-eilanden wel graag op de kaart willen zetten, letterlijk."

Dj Joris

Naast zijn eigen teleurstelling, is het vooral jammer voor de eilanden, zegt hij. "Wij leven van het toerisme. Toeristen willen graag een kijkje nemen voordat ze een verblijf kiezen, daar kun je Street View juist voor gebruiken." Nu zijn toeristen nog afhankelijk van foto's in brochures en reisbureaus.

"Die reisfoldertjes kloppen nooit", zegt NOS-correspondent Dick Drayer. "Die zijn altijd te rooskleurig." Hij woont nu zo'n tien jaar op het eiland. "Er komen elke maand 4000 tot 5000 Nederlanders aan op het eiland. Met de opkomst van Airbnb - die vaak geen foldertjes hebben - is iets als Street View een uitkomst."

De eilandbewoners hebben Google overigens niet nodig om te navigeren, zegt Drayer. "Het eiland is 444 km2, iedereen kent de meeste plaatsen wel uit z'n hoofd." WaraWara, de lokale TomTom, heeft voor het laatst zes jaar geleden een update gehad. "Als je hier afspreekt, gaat dat niet met een adres. Je spreekt bijvoorbeeld af bij dat groene huis na de derde boom, over de drempel. Dat is niet in TomTom te zetten."

Een concreet antwoord op de vraag waarom juist de ABC-eilanden niet in beeld zijn gebracht, heeft Google niet. Ze beslissen welk gebied zij opnemen aan de hand van weer, temperatuur en licht. Maar, vooral ook: ze beginnen in dichtbevolkte gebieden en steden voordat ze naar dunbevolkte eilanden afreizen.

Google heeft Joris ook laten weten dat ze op de hoogte zijn van de interesse vanuit de ABC-eilanden, maar dat gaat te lang duren, denkt de dj. Daarom zette hij zijn petitie door.

De petitie werd binnen een week tijd meer dan 1000 keer getekend. "Dat is niet veel voor Nederlandse begrippen, maar voor de eilanden is dat een goede score." Op de ABC-eilanden wonen zo'n 290.000 mensen. "Tel daar de Antilliaanse enclave in Nederland bij op en mensen die banden hebben met de eilanden en dan moet dat lukken."

Het is ambitieus, dat weet Joris ook, maar in februari hoopt hij alle 200.000 handtekeningen aan Google aan te bieden om het technologiebedrijf te verleiden naar de eilanden te komen om de straten in beeld te brengen.

Deel artikel: