De twee rivalen, Jan en Roel, naast elkaar
Aangepast

Deze Nederlandse jongens gaan voor 'world damination'

Hieronder zie je Jan Groenendijk (18) en Roel Boomstra (23) een potje dammen. Als 't je te snel gaat is dat niet gek: de twee zijn de beste dammers ter wereld. Morgen begint de finale van het WK Dammen 2016 en de Nederlanders spelen tegen elkaar in de finale.

Tot en met 18 december vechten de twee om de titel 'Beste Dammer ter wereld'. In twaalf partijen wordt die strijd gestreden.

potje sneldammen

Jan en Roel dammen al van jongs af aan en hebben inmiddels een A-status van het NOC*NSF gekregen. Echte topsporters dus, met sponsoring van het NOC*NSF. "Als beginnend student is dat echt chill. Ik heb helemaal geen stufi of leningen waar ik me zorgen om hoef te maken. Maar goed, ik doe er ook wel wat voor", zegt Jan.

Beiden hebben vanaf september de mogelijkheid om drie keer per week te trainen in het topsportcentrum in Papendal. In een zaaltje naast de tafeltennissers is er ruimte voor zo'n tien dammers om aan hun skills te werken.

Als ik niet uit een zet kom, kan ik blijven rekenen...

Jan Groenendijk, top-dammer

"Maar meestal zitten we er maar met vier man. Daar bespreek ik dan met mijn coach wat ik beter kan doen tijdens de wedstrijden. Ik vind het bijvoorbeeld lastig mijn tijd goed in te delen. Als ik niet goed uit een zet kom heb ik de neiging om te blijven rekenen en dat kost gewoon teveel tijd", vertelt Jan.

Jan was dit jaar niet veel te vinden in het topsportcentrum, hij wilde zich eerst concentreren op zijn studie natuurkunde.

Een potje duurt al gauw 4 tot 5 uur. "Het wordt dus best een slijtageslag", legt Jan uit. Om zijn conditie op peil te houden, voetbalt en squasht hij ook. Door er nog meer sporten naast te doen, denkt hij dat hij tijdens wedstrijden een betere concentratie heeft.

Er is één cruciaal ding dat ook in topvorm moet zijn: z'n haar. "Daar hecht ik echt veel waarde aan", zegt hij lachend. "Er zijn best veel fotografen tijdens de wedstrijd en dan wil ik niet ineens denken aan mijn haar. Dat moet goed zitten."

Deel artikel: