Aangepast

'Je bestelt sperma zoals in een webwinkel'

Vanwege een tekort aan Nederlandse zaaddonoren gebruiken steeds meer vrouwen met een kinderwens Deens zaad. In Denemarken staan namelijk de twee grootste spermabanken ter wereld en is er bijna geen wachttijd, terwijl die voor Nederlands zaad tussen de twee maanden en anderhalf jaar ligt.

Dat was voor Maartje Schijven (32) en haar vrouw Dianta (27) geen optie toen zij in 2014 op zoek gingen naar de mogelijkheden om een kindje te krijgen. "Wij wilden niet zo lang wachten, want ik liep al tegen de 30 en had al een verleden met onvruchtbaarheid. Ik was bang dat het samen met de wachttijd zo vijf tot zes jaar zou duren, en dan was ik te oud", zegt Maartje.

Maartje (links) en Dianta met hun dochtertje Reva.

Bovendien was ze het niet eens met de 'ruil' die bij sommige vruchtbaarheidsklinieken geldt. "In ruil voor sperma moet je dan als vrouw eicellen afstaan, maar dat voelde voor ons niet fair. Voor een vrouw betekent het een zware behandeling van twee weken, terwijl het voor een man zo gebeurd is."

Smoelenboek

In het ziekenhuis van Nieuwegein raadde een arts hen aan om eens te kijken naar de Deense spermabank Cryos. En daar ging er voor het stel een wereld open. "Je hebt echt een smoelenboek waar je uit donoren kunt kiezen. Sommigen zijn anoniem, maar anderen hebben een heel profiel waarop foto's, hun hobby's en levensverhaal staat", vertelt Maartje.

Op de Deense spermabank Cryos kun je zelf een donor uitkiezen.

Het stel besloot al snel dat ze geen anonieme donor wilden hebben. "Dan kunnen de kindjes de donor benaderen als ze vragen hebben. Wij zijn de ouders en dat geven we ze ook zo mee, maar ze hebben wel het recht om te weten wie hun donor is."

De keuze voor de donor laat Maartje over aan haar vrouw. "Ik zou het kindje gaan dragen, dus ik vond dat zij de keuze moest maken voor een donor waar ze zich goed bij voelde."

De keuze valt uiteindelijk op een Deense man die op kinderfoto's veel lijkt op Dianta. "Ze zei: ik weet niet wat ik zie, maar hij lijkt echt op mij toen ik klein was. Bovendien had hij veel dezelfde hobby's en kwam hij in zijn manier van schrijven heel spontaan over."

Verder contact is er niet met de donor. Ouders en donoren kunnen via de Deense spermabank niet verder met elkaar in contact komen. "Alleen kinderen kunnen dat wanneer ze 18 jaar zijn. Ook de donor weet alleen dat er een kind van hem in Nederland verwekt is, meer niet. Hij kan dus niet zomaar aan de deur staan."

Het bestellen van het zaad gebeurt in zogenaamde 'rietjes'. "Je selecteert hoeveel je er wilt hebben en dan stop je ze in je winkelmandje. Het is alsof je iets koopt in een normale webwinkel", lacht Maartje. In totaal bestelde het stel tien rietjes met sperma. Kosten? 2500 euro, exclusief verzendkosten.

Het stel liet drie buisjes overkomen naar Nederland, die werden opgeslagen in het ziekenhuis in Tilburg. Daar werd Maartje begeleid om op het juiste moment geïnsemineerd te worden. De eerste keer lukte dat niet meteen, maar bij de tweede poging - en dus het tweede rietje - was het raak.

Blond meisje

En zo werd op 2 februari 2015 dochtertje Reva geboren. En lijkt ze op de spermadonor? Maartje ziet geen gelijkenis. "Het is een Hollands meisje, met blond haar en blauwe ogen. Heel veel mensen zeggen dat ze qua uiterlijk op mij lijkt, en qua karakter op mijn vrouw. Het is echt een kindje van ons samen, zo voelt het echt."

De komst van Reva is zo bevallen, dat Maartje inmiddels zwanger is van de tweede. "Daarvoor hebben we het derde rietje gebruikt dat nog in Tilburg lag. En dit keer was het in een keer raak." En zo verwachten Maartje en Dianta in februari een nieuwe dochter.

En die zeven buisjes sperma die er nog over zijn? "Ik denk niet dat we die nog gaan gebruiken. Maar die kunnen we teruggeven aan de spermabank, dan krijgen we zelfs 75 procent van het aankoopbedrag terug."

Deel artikel: