Crooswijk

Staat het dna van Rotterdam op het spel?

Rotterdam kiest: mogen er duizenden oude sociale huurwoningen worden gesloopt en gerenoveerd in ruil voor nieuwe en duurdere woningen?

Die vraag krijgen Rotterdammers vandaag voorgeschoteld tijdens een referendum. Maar eigenlijk is deze volksraadpleging veel meer dan dat. Dreigt het dna van Rotterdam te veranderen?

"De ziel van de Rotterdammers staat ergens wel op het spel", zegt de Rotterdamse journalist en schrijver Vincent Cardinaal. "Rotterdam is heel divers. Alles loopt door elkaar. Het mag ook een teringzooi zijn soms. Dat levert altijd heel grappige en tekenende situaties op. Dit referendum stelt absoluut de vraag: wat is Rotterdam? Wie is de Rotterdammer?"

Want als de woningen veranderen, veranderen ook de inwoners, zo is de gedachte onder de inwoners. "Willen we op andere steden lijken? Willen we al onze stadswijken veranderen in een soort Amsterdam Oud-West met ambachtelijke bakkers en bakfietsen, waar de huurprijzen vanaf 1000 euro per maand beginnen? Of willen we die rauwe stad zijn, om het maar heel clichématig te zeggen, die we altijd zijn geweest?"

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Cardinaal is zelf 'een kind van Crooswijk', de wijk in Rotterdam die symbool staat voor de woonplannen. "Crooswijk is een beetje de Woonvisie avant la lettre", zegt Cardinaal. "Oftewel: veel oude panden zijn hier gesloopt en daar zijn koopwoningen en duurdere huurwoningen voor teruggekomen. Het ziet er geweldig uit, echt om je duimen en vingers bij af te likken. De mensen die hiervoor in die oude woningen woonden, die zijn alleen niet teruggekeerd. Dat is de Woonvisie in een notendop."

"Wat nu een buurt is geworden met mooie doorgaande wegen, aangeharkte voortuintjes, een prachtige speelplek en heel veel kinderwagens, was vroeger echt een wirwar van straatjes met kleine bakstenen huisjes waar op straat geleefd en gevoetbald werd", zegt Cardinaal. "Dat is wel echt een wereld van verschil."

Ze denken dat niemand voor hen opkomt en dat het grootkapitaal hen komt verjagen.

Vincent Cardinaal

Volgens Cardinaal zijn tegenstemmers bang dat ze de wijk uitgejaagd worden, omdat ze niet genoeg geld verdienen. "Zij wonen hier, ze zijn hieraan gehecht. Ze voelen zichzelf belaagd en zijn bang. Ze denken dat niemand voor hen opkomt en dat het grootkapitaal hen komt verjagen."

De voorstemmers zijn volgens Cardinaal juist bang dat Rotterdamse wijken verder achteruitgaan. "Die groep ziet al jaren met lede ogen aan hoe die stadswijken steeds meer verpauperen. En zij voelen dat er gewoon veel meer nieuw bloed en geld in die wijken moet, omdat het anders nooit op gaat schieten met het opkalefateren van Rotterdam."

Deel artikel: