Still uit de videoclip
Aangepast

Waar blijven de vrouwen in de Nederlandse hiphop?

Als je de Dixte 1000 van FunX, Spotify-playlist Woordenschat of andere hitlijsten checkt, zie je genoeg Nederlandse rappers. Maar vrouwen zijn er nauwelijks. Waar blijven de dames in de Nederlandse hiphopscene?

"Bij voetbal zie je hetzelfde", zegt Rotjoch, grondlegger van hiphopplatform 101Barz. "Kun jij een naam opnoemen van een vrouwelijke voetbalspeler? Die twee werelden kun je met elkaar vergelijken. Voetbal is ooit ontstaan als mannensport en zo is het ook met rappen."

Voor rapgroep Broederliefde was 2016 een heel goed jaar

Voor Dieuwertje Heuvelings, die bij Spotify verantwoordelijk is voor de hiphop-playlist Woordenschat, is het nog vaak zoeken naar vrouwelijke rappers. "Er zijn niet zo veel voorbeelden", zegt Heuvelings. "Ik denk dat meisjes en jonge vrouwen er daarom van uitgaan dat er geen plek voor ze is. Maar dat is er wel degelijk."

"Er is één naam die wel vaak voorbijkomt: I Am Aisha. De godmother van de Nederlandse hiphopwereld", zegt Heuvelings. Dus doken we met haar een dag de studio in.

"Vroeger werd tegen me gezegd dat er voor mij geen markt was", zegt Aisha. "Ik moet die mensen nu bedanken, want door hen ben ik doorgegaan. Vrouwen wachten vaak tot een producer ze studiotijd geeft, maar ik heb toen zelf een studio in huis gebouwd. Ik denk dat meiden ondernemingsdrang missen."

Ook is het als vrouw in deze scene niet altijd makkelijk. "Je wordt soms getest", vertelt Aisha. "Ze willen jou bijvoorbeeld per se alleen het aanstekelijke zanggedeelte laten doen, de hook, maar ze vragen dan niet of je dat wil. Maar nu ik mijn sporen heb verdiend, gaat dat bij mij niet meer zo."

Ik merk aan sommige rappers dat ze het aanbod aan vrouwen missen.

Aisha

Mannelijke rappers schreven in 2016 geschiedenis. Begin september lukte het Broederliefde om een dertien jaar oud record van Frans Bauer te breken.

Volgens radiopresentator Riza Tisserand van FunX Talent breken vrouwen niet door, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden van de mannen. Als ze de hiphopwereld willen binnenkomen hebben ze volgens hem twee keuzes: "Of je moet jezelf seksualiseren, zoals de Amerikaanse rapper Nicki Minaj, want dat vinden de mannen interessanter, óf je moet verschrikkelijk mannelijk overkomen, maar dan verlies je je mannelijke aanhang."

'2017 wordt een vrouwenjaar'

Volgens Aisha wordt 2017 het jaar van de vrouwelijke rappers: "Ik merk aan sommige rappers dat ze het aanbod aan vrouwen missen. Het is ook vervelend voor hen dat ik een van weinigen ben. Ik krijg veel aanvragen om mee te zingen op liedjes, maar soms moet ik dingen afslaan."

Rotjoch: "Er begint wel verandering in te komen. Je ziet steeds meer vrouwelijke artiesten opstaan. In Nederland ga je de komende tijd meer horen van rapper Latifa. Zij is de nieuwkomer in deze game."

Ook volgens Heuvelings is de Nederlandse hiphop aan het verbreden en toegankelijker aan het worden. "Vrouwen komen wel, support uit scene is er echt en platenlabels zoeken ernaar."

Deel artikel: