Het strand bij Valencia
Aangepast

Ryanair wil passagiers gratis vliegen, maar kan dat wel?

Stedentrip naar Milaan? Een week aan de Spaanse costa? Als het aan de baas van Ryanair ligt, ga je over vijf jaar gratis naar je droombestemming. "We willen de kosten steeds verder verlagen, en ik wil binnen vijf tot tien jaar gratis vluchten gaan aanbieden", zo zei Michael O'Leary op een conferentie in Londen.

Maar als jij niet betaalt, wie doet dan wel? O'Leary hoopt dat passagiers door de gratis tickets meer geld zullen uitgeven op de luchthavens en in het vliegtuig zelf. Daar wil O'Leary van profiteren: hij vraagt de winkels om de winst met hem te delen, om zo de vluchten te kunnen bekostigen.

Passagiers van Ryanair

Luchtvaarteconoom Hans Heerkens is sceptisch over het plan. "Gratis vliegen bestaat niet. Je hoeft geen econoom te zijn om dat te snappen." Toch zou het plan volgens hem kunnen werken, omdat vliegtuigmaatschappijen op kleine vliegvelden heel veel macht hebben.

"Kleinere luchthavens werken vaak maar met een paar maatschappijen", legt Heerkens uit. "Als er één afhaakt, zijn ze meteen de helft van de vluchten kwijt." Niemand wil dat, omdat dat soort vliegvelden voor toerisme en werkgelegenheid in de regio zorgen.

O'Leary stipte in zijn toespraak zelf ook al aan dat zijn plan waarschijnlijk niet zal werken op grotere luchthavens. "Vliegvelden als Londen Heathrow en Schiphol werken met een groot aantal maatschappijen", vertelt Heerkens. "Als Ryanair daar aanklopt met dit plan, zeggen ze waarschijnlijk: dan vlieg je maar naar een andere luchthaven."

Een rij passagiers op Eindhoven Airport

Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen gelooft absoluut niet in het plan van Ryanair. "Dit lijkt me heel riskant. Dat zou betekenen dat passagiers een veelvoud van de ticketprijs moeten uitgeven op het vliegveld." Wel complimenteert hij O'Leary met de handige reclamestunt.

Nog minder betalen?

Volgens de twee experts kunnen de vliegtuigprijzen nog wel iets omlaag. "Ze halen ook steeds meer geld uit andere dingen dan het vliegen zelf. Je kent het wel: vroeg instappen, koffers bijboeken, iets te drinken aan boord", zegt Baksteen. "Maar een gratis ticket zie ik niet gebeuren."

"Je zult zien dat je voor steeds kleinere dingen een bedrag moet neerleggen", vult Heerkens aan. "Je kunt straks naar de wc voor een euro per keer, en een leeslampje kost je vijf euro per vlucht."

Deel artikel: