demonstratie tijdens Sinterklaasintocht
Aangepast

Demonstreren: wat mag nou eigenlijk wel en niet?

Het is weer de tijd van Sinterklaas en inmiddels betekent dat ook een tijd van demonstraties.

Tegenstanders van Zwarte Piet zijn tijdens de intocht van Sinterklaas in Leiden gaan demonstreren. Op Facebook was de tegendemonstratie aangekondigd door de groep 'Identitair Verzet'.

Mag je zomaar demonstreren en waarom kan je dan eigenlijk opgepakt worden?

Spelregels

Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Dat staat in onze grondwet. Maar je moet je wel aan een aantal regels houden en die staan in de Wet openbare manifestaties.

Je bent bijvoorbeeld verplicht om je demonstratie vooraf te melden. Als je in je eentje met een protestbord de straat opgaat, hoef je dat niet te doen, maar ga je met een groepje demonstreren, dan wel.

Hoe ver van tevoren dat moet, verschilt per gemeente. In Rotterdam is 't 48 uur van tevoren, in Den Haag vier dagen en in Amsterdam en Utrecht 24 uur.

Demonstratie tijdens intocht Sinterklaas

Demonstratieverbod

De burgemeester moet weten dat je gaat demonstreren. Zo kan hij of zij inschatten of er extra maatregelen genomen moeten worden. Of er bijvoorbeeld hekken geplaatst moeten worden of dat er extra politie nodig is.

De burgemeester moet ook zorgen voor veilige omstandigheden bij een demonstratie. Dat er bijvoorbeeld geen verkeerschaos ontstaat of dat het in zijn of haar gemeente ontspoort.

Als het echt uit de hand dreigt te lopen, kan de burgemeester vooraf een demonstratieverbod afgeven. Als er dan toch een groep demonstranten de straat opgaat, kunnen ze opgepakt worden. Dat gebeurde vorig weekend in Rotterdam.

Toen werden 200 demonstranten gearresteerd toen ze het verbod overtraden. Burgemeester Aboutaleb was van tevoren gewaarschuwd voor confrontaties. Er is nog wel discussie over. Zo vindt Amnesty International dat het verbod en de arrestaties te ver gingen.

Demonstrant wordt gearresteerd

Je bent opgepakt, en dan?

Als je wordt opgepakt, dan mag je meestal maximaal zes uur vastgehouden worden op het politiebureau. Bijvoorbeeld voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens krijg je vaak een boete.

Maar als je verdacht wordt van het mishandelen van een agent, dan is de kans vrij groot dat je een rechtszaak aan je broek hebt.

Deel artikel: