Farida Yahyaoui

Waarom ik wel/niet op DENK stem

  • Gulsah Ercetin

    Redacteur

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

  • Gulsah Ercetin

    Redacteur

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

Morgen presenteert DENK zijn verkiezingsprogramma. Langverwacht, want de nieuwe partij heeft al heel wat losgemaakt in de samenleving. Zo kreeg DENK veel aandacht toen de partij presentatrice Sylvana Simons strikte. Ook het inmiddels beruchte filmpje over de media ging over de tong.

NOS op 3 sprak met een aantal mensen die allemaal om hun eigen redenen wel of niet op DENK gaan stemmen. Niet iedereen durft openlijk te zeggen dat ze misschien op de partij gaan stemmen. Zo wil een 43-jarige Turkse Nederlander die werkt bij een luchtvaartmaatschappij anoniem blijven. Het bedrijf waar hij werkt, wil niet geassocieerd worden met een politieke partij.

"Ik weet niet of ik op ze ga stemmen, maar gevoelsmatig zou ik het wel willen. In het politieke spectrum is het niet mijn partij. Ze zijn links. Ik ben zelf meer VVD, maar het standpunt van DENK over integratie en de Turken in Nederland, daar kan ik me goed in vinden. Want het gaat niet meer over het politieke spectrum. Door die populistische uitspraken ga je meer voor je gevoel. Ik heb sympathie voor ze."

Hij vindt dat hij een stempel heeft gekregen. "Bijvoorbeeld na de mislukte coup in Turkije gingen ook Turkse Nederlanders hier de straat op. Bij een demonstratie zei een malloot tegen een verslaggever van de NOS 'wegwezen'. Dan zegt onze premier tegen die malloot 'pleur zelf op'. De premier die juist verbindend moet zijn. Het is niet chic, het is niet wat je verwacht. Verbinden begint met acceptatie. Wanneer ben ik geïntegreerd? Als ik hutspot heb gegeten? Zo'n idioot roept wat en 400.000 Turken krijgen een stempel. Ik ben een van hen."

We spraken ook met adviseur onderwijs en arbeid Farida Yahyaoui, die wel in beeld wil:

Ook een 36-jarige Turks-Nederlandse docent die zeker weet dat hij straks op DENK stemt, wil anoniem blijven. "In de afgelopen vijftien jaar krijg je als je kijkt naar de media het gevoel dat je er niet bij hoort. Je wordt continu het land uit gewenst. Het is geen incident, maar een patroon onder de bevolking."

"De mindset van Nederland is verrechtst. Dat heeft ervoor gezorgd dat minderheden zich niet durven uit te spreken. Als je ziet wat voor shit Sylvana Simons over d'r heen kreeg toen ze bekendmaakte dat ze zich bij DENK aansloot, dan weet ik al genoeg. Ze framen je als een extremist als je zegt op DENK te gaan stemmen. Ik wacht het liever even af."

Voor de 31-jarige Tayfun Balçik is DENK een serieuze kandidaat. De historicus noemt DENK een verfrissende partij. "De PVV, GroenLinks en D66, bijna alle partijen hebben een ruk naar rechts gemaakt. Als het gaat om integratie wordt heel eenzijdig de verantwoordelijkheid bij de allochtonen neergelegd. Bij DENK is het idee dat integratie van twee kanten moet komen."

Balçik ziet de partij als een soort tegengeluid: "Ik woon in Amsterdam Nieuw-West. Ik was 8 jaar toen ik daar ging wonen. Binnen vijf jaar is onze hele wijk zwart geworden. Wij noemen dat de witte vlucht. Het is hier nu echt gesegregeerd. We voelden ons in de steek gelaten. Zwarte en witte scholen bijvoorbeeld, zwarte en witte wijken, hebben geleid tot verwijdering in de samenleving. "

De partij DENK heeft wel oog voor dit thema, vindt hij. De traditionele partijen vallen volgens Balçik de Turkse en Marokkaanse Nederlanders aan om zo meer rechtse stemmers voor zich te winnen.

Maar hij heeft ook kritiek op de nieuwe partij: "Mijn relatie met DENK is wel schizofreen. Ik ben een kritische DENK-stemmer. Ze staan voor het klassiek Turkse geluid. Meer in de lijn van de Turkse regering. Ze zetten zich niet echt in voor alle Turkse Nederlanders, zoals de Alevieten en de Koerden."

Die kritiek wordt door anderen gedeeld. Zo zegt de 31-jarige Betul, producent en ambtenaar, dat ze daarom niet op DENK gaat stemmen. Haar vriendinnen ook niet. Ze vindt de mannen van DENK eng. "Kuzu staat voor mij gelijk aan de Turkse president Erdogan."

Deel artikel: