Een ongeldig briefje van 500 roepie
Aangepast

De Indiase wisseltruc: 'we dachten dat het een grap was'

In India moet iedereen ineens z'n geld omwisselen. De regering heeft de briefjes van 500 en 1000 roepie per direct afgeschaft om corruptie in te perken. En daar zat ze dan, de Nederlandse studente Anneloes van den Hurk (22), die in de stad Bangalore woont.

Ook voor haar kwam het besluit als een totale verrassing. "Het nieuws werd heel gauw verspreid via appgroepen", zegt ze. "We zijn meteen naar de bank gegaan om nog geld om te wisselen, maar daar stonden al lange rijen. Niemand begreep wat er aan de hand was."

De maatregel is ingevoerd om corruptie in te perken. Ook mensen die belasting ontduiken door grote hoeveelheden contant geld achter te houden, moeten zo worden aangepakt. De biljetten, die respectievelijk zo'n 7 en 14 euro waard zijn, kunnen worden ingeruild voor een nieuw biljet van 2000 roepie. Gevolg: extreem lange rijen bij de banken.

Anneloes van den Hurk

Wisselproblemen

Correspondent Joeri Boom spreekt over "een operatie van het formaat mammoet". Elke Indiër mag per dag maximaal 4000 roepie omwisselen. Tenminste, als ze op tijd aan de beurt komen voordat het contante geld op is. Pinautomaten gingen woensdag dicht, waardoor ook Anneloes ineens zonder geld kwam te zitten. "Bij de banken is het chaos en zonder Indiaas paspoort doen ze heel moeilijk met wisselen", zegt ze. "We lenen onderling geld uit."

Volgens Anneloes is het grote waardeverschil in bankbiljetten het belangrijkste probleem. "Het briefje van 100 roepie blijft geldig en dan komt 2000 pas. Als je hier een fietstaxi pakt, betaal je zo'n 150 roepie. Dan kun je echt niet met zo'n nieuw biljet van 2000 aan komen zetten – niemand kan het wisselen."

Vanmiddag zouden de banken weer opengaan, maar volgens Anneloes had dat weinig zin. "Banken hebben niet genoeg biljetten van 100 en 2000 meer, dus wij wachten nog maar even af."

Anne ten Dam

De Nederlandse Anne ten Dam woont en studeert in de Zuid-Indiase stad Chennai. "In eerste instantie dacht ik dat het om een soort 1-aprilgrap ging." Toen duidelijk werd dat de biljetten van 500 en 1000 echt niets meer waard waren, was het voor Anne en haar vriend toch even schrikken.

"Dit waren de meest gebruikte biljetten. Hoe gaan we morgen de taxi betalen naar ons werk?" Uiteindelijk wisten ze nog zo’n 1000 roepie bij elkaar te sprokkelen met biljetten die nog wel iets waard zijn.

Veel Indiërs staan urenlang in de rij bij de bank, om er vervolgens achter te komen dat het geld op is en dat ze naar huis moeten.

Anne ten Dam

Voor veel Indiërs wordt het de komende dagen een uitdaging om aan geldige biljetten te komen. Velen van hen hebben geen bankrekening en bewaren grote hoeveelheden – sinds woensdag waardeloze – bankbiljetten thuis. "Veel Indiërs staan urenlang in de rij bij de bank, om er vervolgens achter te komen dat het geld op is en dat ze naar huis moeten”, zegt Anne. Voor wie weinig geld heeft, is het improviseren. "Mensen blijven bij elkaar eten."

Voorlopig kunnen Anne en haar vriend met hun creditcards een eind komen. De lange rijen bij de bank ontwijkt Anne liever nog even. "Chennai is een stad die relatief gezien iets minder westers is. Je wordt hier als Europeaan nogal eens aangestaard als je over straat gaat. Dan is het niet zo prettig om lang in de rij te moeten staan”, zegt ze. "Als het over een paar dagen wat rustiger is, gaan wij ook wisselen."

Biljetten afgeschaft: Stormloop op banken in India

Deel artikel: