Edward Snowden
Aangepast

Wat als Donald Trump de baas is over de NSA?

"Een turnkey tirannie." Zo noemde klokkenluider Edward Snowden de situatie waarin een onvoorspelbare president de controle zou krijgen over de inlichtingendienst NSA. Ofwel: Amerika's machtige surveillancedienst kan door een kwaadwillende president op een gevaarlijke manier worden ingezet.

Trump daagde Rusland in de campagnestrijd al uit om Hillary Clintons e-mail te hacken. "Ik hoop dat jullie de ontbrekende mails vinden. Onze pers zal jullie belonen." Trump had naar eigen zeggen niets met de hack te maken, hoewel hij dat op zich best had gewild:

Duidelijk is dat als Donald Trump straks in januari het Witte Huis betreedt, hij ook de baas is van 's werelds machtigste inlichtingendienst. Wat kan hij daarmee beginnen?

Live Q&A met Snowden

Vanavond vanaf 22:30 uur geeft Snowden zelf antwoord op die vraag in een live Q&A die wordt georganiseerd vanuit Tuschinski in Amsterdam, na de première van de film die over hem is gemaakt.

Ook in een aantal andere Pathé-bioscopen is dit te volgen. Online kun je meekijken via deze link. Tot vandaag kon je je vragen aan de voormalige NSA-medewerker insturen via Twitter.

Een veelgestelde vraag is of Snowden bang is voor wat er met hem gebeurt, nu Trump president wordt.

Christiaan Solcer, StartPage

Volgens organisator Christiaan Solcer van zoekmachine StartPage gaat Snowden voor het eerst inhoudelijk in op wat de verkiezingsuitslag betekent voor Amerika, maar ook voor hemzelf.

"Een veelgestelde vraag is of hij bang is voor wat er met hem gebeurt, nu Trump president wordt", zegt hij. "Poetin en Trump staan op goede voet. Snowden, die de NSA van binnen kent, kan in de VS vervolgd worden en is gevlucht naar Rusland."

Hoe president-proof is de NSA eigenlijk?

Kan een president op eigen houtje de NSA besturen en bepalen wie er wordt afgeluisterd? Een paar weken voor de verkiezingen blikte techmagazine Wired al vooruit op die vraag en op wat er zou gebeuren als Trump als president de controle krijgt over de NSA. Verschillende oud-NSA'ers kwamen daarbij aan het woord.

Volgens de wet mag de president niet zomaar grasduinen in de gegevens die worden verzameld. Toch is er een manier om dit te omzeilen. Met het presidentiële afluisterprogramma Stellar Wind, dat werd ingevoerd na 9/11, kan het Witte Huis in het geheim toegang krijgen tot een hoop informatie. Als Trump de juiste mensen op de juiste plekken neerzet in de Amerikaanse regering, zou hij met programma's als Stellar Wind de dienst van de NSA voor zijn eigen plannen kunnen inzetten.

Een voormalige NSA-advocaat spreekt in het artikel van Wired over hoe kwetsbaar de dienst is: "niemand moet zichzelf voor de gek houden door te denken dat als het in de verkeerde handen valt, het geen dingen kan doen die behoorlijk griezelig zijn."

Zorgen in Silicon Valley

In de Californische tech-regio Silicon Valley wordt met de nodige argwaan naar de uitslag van de presidentsverkiezingen gekeken. De angst bestaat dat veiligheidsdiensten via een 'achterdeur' toegang krijgen tot de gecodeerde berichten van bijvoorbeeld WhatsApp.

Veiligheidsdiensten willen dat graag, om beter terreuraanslagen te kunnen voorkomen. Veel Republikeinen zijn dat met de diensten eens.

Deel artikel: