ANP
Aangepast

Snoop wil naar Canada - en hij is niet de enige

"Als Trump president wordt, emigreer ik naar Canada." Wat een jaar geleden nog een grap was, werd de website van de Canadese immigratiedienst woensdag fataal. Duizenden Amerikanen zochten online uit hoe ze naar Canada kunnen emigreren.

En het zijn niet de minsten: Barbra Streisand en zanger Ne-Yo lieten al weten naar het noorden te verhuizen als Trump zou winnen. Toen dat werkelijkheid werd, deelde Snoop Dogg via zijn Instagram een foto van Toronto, waarbij hij meteen collega Drake even om leuke huizentips vroeg. Ook reageerde hij in een korte video:

Snoop was bepaald niet de enige. Uren voordat Donald Trump zijn overwinningstoespraak hield, crashte er in Canada een server doordat vele duizenden mensen tegelijk probeerden om uit te zoeken hoe ze zo snel mogelijk naar Canada konden verhuizen.

"Rond 11 uur 's avonds ondervonden we voor het eerst problemen. Dat kwam doordat er meer dan 200.000 mensen tegelijk probeerden op onze site te komen", schrijft Sonia Lesage van de Canadese immigratiedienst CIC. "Dat zijn er op een gemiddelde dag zo'n 17.000."

NOS op 3 | Jordy Daamen
Infographic

Volgens Sonia was het werkelijke aantal geïnteresseerden mogelijk nog veel hoger: "de bezoekers die op een kapotte pagina stuitten, tellen hierbij niet mee."

Volgens Sonia kwam grofweg de helft van de geregistreerde bezoekers uit de Verenigde Staten. "Normaal gesproken heeft slechts tussen de 8,8 en 11,5 procent een Amerikaans IP-adres."

Site Nieuw-Zeeland lag ook plat

Ook Nieuw-Zeeland lijkt erg in trek bij Amerikanen die het land willen ontvluchten. Toen duidelijk werd dat Trump ging winnen, klapte ook de website van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst eruit. Op de eerste dag na Election Day bezochten zeker 56.000 Amerikanen de site op, waar dat er normaal gesproken 2.000 zijn.

Ook een Amerikaan helpen? In Amsterdam is alvast een evenement gestart waarop Amerikaanse vluchtelingen welkom worden geheten. Al ruim 14.000 Nederlanders gaven aan mee te doen. Ook komt er hulp vanuit Singapore:

Deel artikel: