NOS Op3 Buitenland Aangepast

Hierom stemden deze Amerikaanse jongeren op Trump

Eigen foto's

Als we de peilingen mochten geloven, zouden Amerikaanse jongeren tijdens de verkiezingen massaal voor Hillary Clinton gaan. Maar dat bleek in werkelijkheid toch iets minder het geval. De Democratische presidentskandidaat bleek niet de populariteit van Obama onder jongeren door te kunnen zetten. 

Meer jongeren dan verwacht kozen namelijk voor Donald Trump. Wij spraken drie aanhangers van de nieuwe president van de Verenigde Staten, over waarom Trump de beste keuze is. 

Eigen foto/NOS

Hilary Hagenbuch (29) heeft een spannende nacht gehad. Ze werkt voor een organisatie van jonge Republikeinen in San Francisco en heeft naar eigen zeggen veel tijd en energie gestoken in de campagne. "Het was een lang gevecht, maar het heeft zich uiteindelijk uitbetaald na een nacht van urenlang in spanning zitten", zegt Hilary. 

"Dit land heeft na acht jaar Obama een grote verandering en een goede dosis hoop nodig en gisteravond hebben we dat voor elkaar gekregen. Het had niet beter kunnen gaan."

De veiligheid van onze landsgrenzen is het belangrijkst en hij begrijpt dat.

Hilary

Hilary stond niet vanaf het begin achter Trump. "Hij was niet degene waarvoor ik was gegaan. Er waren veel Republikeinse kandidaten met verschillende plus- en minpunten. Maar wie het ook zou worden, ik wist wel dat ik achter diegene zou staan." 

En dat werd dus Trump, waar ze inmiddels helemaal achterstaat. Hij heeft er volgens haar voor gezorgd dat er een beweging is ontstaan die strijdt voor meer transparantie. "Hij maakt geen beloftes aan bijvoorbeeld bedrijven of organisaties, maar alleen aan het Amerikaanse volk."

Hilary hoopt dat hij zich als president ook aan deze beloftes zal houden, vooral op het gebied van immigratie. "De veiligheid van onze landsgrenzen is het belangrijkst en hij begrijpt dat. Of dat nou met extra controles van illegalen op de grenzen is, of met een muur." 

Eigen foto/NOS

Matthew Thomas Oberly (26) uit Fort Lauderdale (Florida) was best geschokt toen Trump op kop bleek te liggen, omdat hij er vanuit ging dat Hillary Clinton zou gaan winnen. "Haar naamsbekendheid en de support die Hillary Clinton kreeg uit haar partij zouden zo voor de winst hebben kunnen zorgen."

Toch hoopt hij dat heel Amerika Trump de kans wil geven hem als hun leider te zien. "Er is geen belangrijkere tijd geweest om een krachtige leider en president te hebben dan nu, dus laten we allemaal achter hem gaan staan." Daarmee doelt hij vooral op de problemen die er volgens hem zijn onder jonge Amerikanen.

Trump gaat ervoor zorgen dat goedbetaalde banen niet zullen verdwijnen naar het buitenland.

Matthew

"Het belangrijkste is dat we werk kunnen krijgen en ik geloof erin dat Trump ervoor gaat zorgen dat goedbetaalde banen niet zullen verdwijnen naar het buitenland. Veel Amerikanen hebben de laatste jaren een hoop verloren en zij verdienen een president die voor hen opkomt."

Matthew hoopt ook dat Trump dat zal doen voor LHBT-gemeenschap in de Verenigde Staten. "Ik ben zelf homo en ik snap dat mensen door sommige van zijn uitspraken twijfelen aan wat Trump vindt over homorechten, maar ik heb er vertrouwen in dat hij zich hiervoor in zal zetten. Hij houdt echt van onze gemeenschap, heb ik gemerkt." 

Eigen foto/NOS

Kelley Treon (25) uit Lakeland (Florida) bracht gisteravond door op de bank. "Ik heb een vijfjarige dochter en ik wilde dat ze getuige was van dit historische moment." Want dat is het volgens haar, omdat niemand had verwacht dat Trump zover zou komen. "Ik was zelf meer een aanhanger van de Republikeinse kandidaat Marco Rubio, omdat ik hem erg inspirerend en vooruitstrevend vond."

Maar ook voor Trump heeft Kelley bewondering. "Hij is uniek, omdat hij geen politieke, maar zakelijke achtergrond heeft. Het is juist een voordeel dat hij geen politicus is. Je wordt bovendien niet zomaar miljardair, daar is doorzettingsvermogen en intelligentie voor nodig." 

Ook de andere kijk van Trump zorgt er volgens Kelley voor dat er dingen zullen veranderen en dat vindt ze hard nodig. "Werknemers verdienen minder dan twintig jaar geleden en studenten hebben studieschulden van duizenden dollars, zonder dat ze kans hebben op een baan. Ik hoop dat Trump dit kan veranderen."