NOSop3

Dit is het gezicht van het regenwoud

Aangepast
Philippe Echaroux

De Franse street artist Philippe Echaroux kan niet toveren met een spuitbus. Maar dat kan hij wel met licht. Voor zijn project Street Art 2.0 trok hij naar de Amazone en fotografeerde een indianenstam op een bijzondere manier.

"Ik wilde het regenwoud een gezicht geven", vertelt hij. "Want als je een boom kapt, kap je als het ware een mens." 

De indianenstam Surui raakte veertig procent van hun territorium al kwijt door houtkap. "Ze willen hun cultuur en hun gebied beschermen. De regenwouden zijn de longen van de wereld." 

Het kostte Echaroux wel wat overtuigingskracht om ze te mogen fotograferen. "Ze wantrouwen elke witte persoon uit Europa, want die komen meestal om hun land af te pakken. Elke dag verlaten driehonderd trucks het bos met illegaal gekapt hout. En er zijn meer goudzoekers op hun land, dan dat er indianen zijn."

Philippe Echaroux

Overdag fotografeerde Philippe de indianen. Daarna ging hij met het opperhoofd de jungle in om een mooie plek te zoeken voor de projectie. 's Avonds kwamen ze terug en maakten ze de foto. "Het is er bloedmooi, maar ook gevaarlijk. Vaak werd ik gewaarschuwd voor wilde dieren of dodelijke planten."

De indianen zijn blij met het project. En ze hebben een manier gevonden om hun bestaan op een goede manier voor te zetten. "Ze herplanten fruitbomen, struiken en planten met geneeskrachtige eigenschappen. Dat levert ze geld op, terwijl ze ook iets goeds doen voor de natuur."

Philippe Echaroux

Indianenstam Surui 
De Surui werden pas vijftig jaar geleden voor het eerst 'ontdekt'. Tot dan toe hadden ze geen enkel contact met de nieuwe wereld. Ze wonen in het Braziliaanse regenwoud, waar veel bomen wordt gekapt en mensen zoeken naar goud en diamanten. 

In de afgelopen jaren raakten ze zo'n veertig procent van hun territorium kwijt, dat ooit 8000 hectare was. Ter vergelijking: dat is evenveel als de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Groningen bij elkaar. Op dit moment leven er nog 1300 Surui-indianen op hun eigen stuk land in de Amazone.