Aangepast

Nederlandse 'Prince of Spam' voor de rechter in DDoS-zaak

Vandaag is een belangrijke dag voor Nederlandse internetcriminelen en hackers. De 39-jarige Amsterdammer Sven Olaf K. staat voor de rechter vanwege een grote cyberaanval in 2013.

K. zou betrokken zijn geweest bij een of meer grote DDoS-aanvallen op Spamhaus. Dat is een non-profitorganisatie die spam bestrijdt. Spamhaus houdt een zwarte lijst bij van de servers van beruchte spammers. Als je op die lijst staat, weren veel mailservers je e-mails.

K. was woordvoerder bij een hostingprovider, toen deze op de zwarte lijst terechtkwam. Klanten van de provider zouden spammail versturen. Daarop viel de hostingprovider Spamhaus aan. Volgens The New York Times was het een van de grootste DDoS-aanvallen uit de geschiedenis. De krant omschrijft K. als de 'Prince of Spam'.

Sven Olaf K. bij zijn aanhouding in 2013.

Niet zijn plan

Er is nog onduidelijkheid over wat de rol van K. precies is geweest. In eerste instantie gaf hij toe de aanval te hebben opgezet maar later kwam hij daar op terug. Volgens zijn advocaat Marcel van Gessel zegt hij nu dat het plan niet van hem was, maar dat hij het "misschien wel heeft aangemoedigd".

Ook om andere redenen is het een ingewikkeld verhaal, zegt cybercrime-expert Rickey Gevers. "Voor de betreffende DDoS-aanval is namelijk al een minderjarige Brit veroordeeld. Wat K. misschien wel heeft gedaan, is een BGP-hijack, waarbij veel ip-adressen worden gestolen. Daarvoor is nog nooit iemand voor de rechter gekomen."

Dit soort zaken komt weinig voor de rechter. En de uitspraak kan jurisprudentie scheppen.

Advocaat Marcel van Gessel

Toch vervolgt het Nederlandse Openbaar Ministerie K. voor betrokkenheid bij de DDoS-aanvallen. Het wordt dan ook een interessante dag, zegt advocaat Marcel van Gessel. "Dit soort zaken komt weinig voor de rechter. De uitspraak kan jurisprudentie scheppen." Dat betekent dat de uitspraak een richtlijn kan worden voor hoe het OM in de toekomst met cybercriminelen omgaat en iets kan zeggen over wat wel of niet strafbaar is.

Cybercriminelen afschrikken

Als K. gestraft wordt, zou dit een preventieve werking kunnen hebben, denkt Van Gessel. Het zou andere cybercriminelen kunnen afschrikken. Daarnaast kan het ook een ander gevolg hebben. "Het kan ook zijn dat ze andere manieren bedenken om hetzelfde effect te bereiken."

De uitspraak wordt binnen twee weken verwacht.

Deel artikel: