Om 03.00 uur ging de klok een uur terug
Aangepast

Uurtje langer slapen? Nee, uurtje langer werken

"Het is 2 uur, dit is Mark Hokke met het NOS Journaal." Zo opende Mark Hokke, nieuwslezer van de NOS, vannacht tweemaal het nieuwsbulletin. Veel mensen zijn er niet aan het werk tijdens het verspringen van de klok, maar voor degenen die dat wel doen, betekent het een langere werknacht. In heel Europa is de klok vannacht teruggezet naar de standaardtijd, ook wel wintertijd genoemd. Om 03.00 uur ging de klok een uur terug.

En daarom bracht Mark vannacht tweemaal het nieuws van 2 uur. "Het is best apart om te moeten zeggen 'het is opnieuw twee uur'. Tegelijkertijd is het ook wel grappig, omdat het nogal dom voelt om zoiets te zeggen."

Maar, dat is ook het enige grappige, zegt Mark. "Werken tijdens deze nacht betekent ook dat je een uur langer werkt dan normaal. Dat vind ik overdag niet zo erg, maar 's nachts…laat ik zeggen dat ik dat extra uur liever op een andere manier had besteed."

Mark was vannacht niet de enige die een extra uurtje werkte. Iedereen die op de Spoedeisende Hulp dienst had, kon een uurtje later naar bed.

En eigenlijk iedereen die dienst had bij de hulpdiensten.

Het moment dat de klok moet verspringen, is niet erg spannend voor Mark. "Ik vertel alleen dat de zomertijd voorbij is. Maar de technicus die 's nachts alle zenders in de gaten houdt, zei vlak voor de tweede keer 02.00 uur dat hij het wel spannend vond."

De technicus houdt - zoals zijn functie al doet vermoeden - alle techniek in de gaten. Voor hem is het wel spannend of overal de tijden automatisch verspringen, of hij dat handmatig moet doen. "Hij moet in de gaten houden of er geen problemen bij andere zenders ontstaan en dat de tijden goed zijn."

Maar gelukkig kan Mark dat uurtje compenseren als de zomertijd komt, toch? "Ha, was het maar zo. Dat soort dingen wordt niet bijgehouden, al is het maar doordat je misschien net dat weekend vrij wilt zijn. Het hoort erbij."

Deel artikel: