Logo van de Piratenpartij in IJsland
Aangepast

Worden piraten de baas in IJsland?

In Nederland mogen we op 15 maart naar de stembus, in IJsland gaan ze morgen. In Nederland heeft de Piratenpartij geen zetels, in IJsland krijgen ze er volgens de peilingen 18 tot 20. Daarmee worden ze in één klap de grootste of één na grootste van IJsland. Best bijzonder voor een partij die nog maar vier jaar bestaat.

Piratenpartij IJsland uitleg

Ancilla van de Leest is lijsttrekker van de Piratenpartij in Nederland en vliegt naar IJsland om via de live-app Periscope verslag te doen van de verkiezingen. Volgens Ancilla is de partij in IJsland zo groot geworden als gevolg van de bankencrisis van 2008. Doordat toen drie IJslandse banken onderuitgingen, balanceerde IJsland lang op het randje van de financiële afgrond. Een van die banken was IceSave - hierbij verloren ook veel Nederlanders grote delen van hun spaargeld.

"Ze hebben daar een harde klap gehad en het daarna rigoureus aangepakt", zegt Ancilla. "Bankiers zijn de gevangenis ingegaan en het besef van de noodzaak van transparantie is heel groot geworden."

Twijfel of de partij ooit zo groot gaat worden in Nederland heeft ze niet. Volgens Ancilla is er hier een groeiende behoefte aan een moderne partij die vecht voor een transparante overheid en privacy voor burgers.

Maar voordat het zover is, moeten de Nederlandse piraten nog wel even wachten tot 15 maart 2017. Dan kan de Piratenpartij proberen om een zetel te veroveren in de Tweede Kamer. Op dit moment hebben ze die nog niet.

Wil je samen met andere piraten meekijken naar de verkiezingen in IJsland? Dat kan. In Amsterdam, Delft en Groningen wordt morgen een evenement georganiseerd.

Deel artikel: