NOS Op 3
NOS

Je ligt languit op de bank, hebt geen zin om te koken en belt de lokale pizzaboer. Even later springt er iemand op een scootertje en komt met een rotgang naar je toe. Want jij wil natuurlijk een warme pizza Margherita. Maar welke capriolen heeft jouw bezorger moeten uithalen om dat voor mekaar te krijgen? Door een gebrek aan inzicht en tijdsdruk bij de bezorgers ontstaan er volgens de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) gevaarlijke situaties. 

Daarom kunnen bezorgers voortaan gratis een verkeerslesje krijgen. Zeven bezorgers van Domino's in Nijmegen deden vanochtend voor het eerst mee. Dat was niet vrijwillig: als ze er komen werken, moeten ze de cursus volgen, zegt de eigenaar.

"Ondanks de invoering van het brommerrijbewijs komen deze bestuurders niet altijd positief in het nieuws", aldus de KNMV. De deelnemers kregen eerst een theorieles en mochten daarna de weg op met twee instructeurs, die de rit vervolgens beoordeelden.

'Leerzaam, maar niet voor mij'

Abdu rijdt al vijf jaar; voor hem was het allemaal niet moeilijk. "Voor sommige mensen is dit wel leerzaam, maar voor mij niet zo. Ik heb veel ervaring." Een andere deelnemer, Demi, geeft toe niet zoveel ervaring te hebben en het best wel handig te vinden. Ze is pas een maand pizzakoerier. "Maar ik rij al langer auto, dan let je ook al veel op."

NOS

Abdu zegt in het verkeer te anticiperen en gevaar goed in te schatten. "Daarom heb ik nog nooit een ongeluk gehad." Dat kunnen zijn collega's niet zeggen, zegt Abdu. "Wekelijks hoor ik wel iets over een aanrijding met een fietser of auto. Dat gebeurt wel vaker."

Abdu snapt de gedachte wel dat bezorgers asociaal rijden, mensen afsnijden en altijd hard rijden. "Het is voor een gedeelte waar, maar er zijn ook bezorgers die wel goed op de weg letten." Het zijn volgens hem vooral bezorgers die met een andere instelling de weg op gaan. "Die willen gewoon een beetje scooterrijden, gas geven en pakken ook wel eens een stoepje." 

Julius vindt zichzelf ook een goede rijder. "Iedereen maakt wel eens een foutje, maar als je het vaker doet, word je steeds beter." Hij rijdt al twee jaar. Hij vindt dat er wel wat te leren valt, voor iedereen. Zo leren de koeriers gevaren te herkennen. "Auto's die uit parkeervakken komen, openslaande deuren", het zijn allemaal dingen waar je in het verkeer vaak mee te maken krijgt.

Slingeren

En hoe was de beoordeling? Sicco Dirksen, rijinstructeur, zag wel wat verbeterpunten tijdens zijn ritje met de koeriers. "Zo werden soms kruispunten met een "nodige vorm van gemak" overgestoken. "Zonder daar echt bij na te denken." Ook slingerden ze nogal eens over de weg. Zoekend naar een gaatje om er voorbij te gaan.

"Ik hoop dat ze in het vervolg veiliger de weg op gaan. Ze pikken het goed op." 

STER reclame