Aangepast

Het buitenland gaat hard op Drugslab van BNN

Jongeren die drugs testen op tv: voor ons in Nederland is dat dankzij Spuiten en Slikken bijna normaal geworden. Maar in andere landen blijft het drugsgebruik toch wat spannend, blijkt wel uit het succes van het BNN-YouTube-programma Drugslab in het buitenland.

Op het kanaal proberen Rens Polman, Bastiaan Rosman en Nellie Benner verschillende soorten drugs uit, om te laten zien wat het effect is en met welke risico's je rekening moet houden.

Drugslab

Het merendeel van de kijkers komt uit het buitenland en in een week tijd is het kanaal van 50.000 naar 100.000 abonnees gegaan. Daarvan komt zo'n 20 procent uit Rusland en de Verenigde Staten. Er zijn zelfs video's van tv-shows waarin de presentatoren in het Russisch nagesynchroniseerd worden. Drugslab trekt kijkers uit heel veel verschillende landen.

"We krijgen berichten uit de gekste landen", zegt presentatrice (en drugstester) Nellie. "Ook zijn er op Reddit en YouTube allemaal discussies naar aanleiding van onze video's over het wel of niet gebruiken van drugs. We maken echt iets los, zo blijkt."

Maar waarom is er nu een YouTube-kanaal met eigenlijk zelfde soort inhoud als Spuiten en Slikken? "Jongeren halen tegenwoordig hun informatie vooral van internet", zegt Jelle Klumpenaar, digitaal strateeg bij BNN. "Er ontbrak nog een online programma dat de juiste informatie geeft, op een manier die jongeren aanspreekt. Ook gaat Drugslab meer de diepte in."

Bovendien zag hij hoe veel items van het tv-programma op YouTube werden gekopieerd en vertaald, omdat er ook in het buitenland behoefte was aan voorlichting. "In veel landen zijn drugs nog een taboe, maar ook daar zijn er jongeren die experimenteren. Die willen ook weten hoe dat veilig kan."

Nellie Benner.

Het kanaal krijgt veel positieve reacties, maar in de reacties op YouTube is er ook twijfel of je wel zo openbaar aandacht moet besteden aan drugs. "Ik denk dat jongeren er toch wel mee in aanraking komen. Erover zwijgen maakt juist nieuwsgierig", vindt Nellie.

"En als je er dan mee in aanraking komt, kan je maar beter weten hoe je gebruikt met zo min mogelijk risico's. We zeggen niet: je moet drugs gebruiken. We maken voorlichting die leuk is om naar te kijken. Ik vind het belangrijk dat mensen leren om ermee om te gaan, áls ze ooit in de verleiding komen."

Nellie heeft wel even getwijfeld voordat ze 'ja' zei om voor de camera xtc, ghb of 2C-B te gebruiken. Zelf is de 29-jarige in het dagelijks leven niet echt een drugsgebruiker en ook alcohol drinkt ze eigenlijk nooit. "Het is wel even dat je denkt: ik ga drugs gebruiken en iedereen gaat het zien. We laten namelijk niet alleen de leuke dingen zien, maar ook als iemand slecht gaat op een bepaalde drug."

Wij krijgen precies genoeg om het effect te voelen.

Nellie Benner

Het feit dat het verantwoord gebeurt, haalde haar over. "Er zit dezelfde arts bij als in Spuiten en Slikken, die ons in de gaten houdt en precies de juiste dosis uitrekent. Op feestjes zijn veel mensen geneigd snel te veel te gebruiken, maar wij krijgen precies genoeg om het effect te voelen", zegt Nellie.

Ook heeft ze een grens gesteld aan welke drugs ze nog wil 'doen'. "Dus wel cocaïne en hasj, maar geen heroïne, krokodil of flakka. Daar kun je meteen verslaafd aan raken en het zijn middelen die je niet zomaar gebruikt."

Deel artikel: