Mark Essig

Vliegen spannend? Dan neem je toch een therapie-eend mee

Huisdieren in het vliegtuig zijn al niet heel gebruikelijk, maar op een binnenlandse vlucht in de VS ging een wel heel speciaal dier mee: een eend. En niet zomaar eentje: het dier is getraind om bange passagiers te ondersteunen.

Vastgelijnd aan een riempje mag 'ie mee in de cabine. Met een mini-luier, voor de zekerheid.

Passagier Mark Essig, die toevallig over dieren schrijft, zag het dier op zijn vlucht van Charlotte naar Asheville in North Carolina. Hij maakte een korte video van het beestje.

Therapie-eenden, zien we die straks ook op Nederlandse vluchten? "Waarschijnlijk niet", vertelt een medewerker van Animals to Fly, een bedrijf voor dierentransport tijdens vluchten. "Er is een heleboel wet- en regelgeving als het gaat over dieren in het vliegtuig. Maar meestal kijken we per dier en per luchtvaartmaatschappij wat er mogelijk is."

"Honden en katten mogen meestal in een kennel onder de stoel, maar niet los", vertelt hij. "En andere dieren kunnen vaak in een speciaal ruim, dat verwarming heeft. We hebben wel eens leeuwen laten vervoeren in dat ruim. Maar we zien bijna nooit dieren aan een riempje of op schoot."

Doktersverklaring

Toch is er soms wel wat mogelijk, bijvoorbeeld bij luchtvaartmaatschappij Transavia. "Met een doktersverklaring waarop staat dat je alleen kan vliegen met een dier op schoot, mag je 'm vaak wel meenemen", vertelt een voorlichter. "En blindengeleidehonden mogen sowieso mee op een vlucht. Ook mogen dieren die niet onder de stoel passen, soms mee in de cabine."

De eend, die gecertificeerd vlucht-ondersteuner is, was overigens niet bepaald stil. "Zijn eigenaar hield zijn bek zachtjes dicht als het dier te veel kwaakte", vertelt Essig aan BuzzFeed. De eend zelf was gefascineerd door het uitzicht. "Een groot deel van de reis keek 'ie uit het raam."

Deel artikel: