Johan van Walsem (Studio Johan Fotografie)
Aangepast

'Laat studenten sparen voor treinkorting door buiten de spits te reizen'

Net afgestudeerd, nog geen baan en géén studiefinanciering meer: hoe betaal je dan die treinreis naar je vrienden? Een team van studenten en afgestudeerden bedacht er iets op: OVSmiles. Tijdens je laatste studiejaar spaar je punten die je kunt gebruiken zodra je bent afgestudeerd. Reis je als student buiten de spits om? Dan word je na je studie beloond met kortingen op je reis.

Het idee was goed voor de winst van de Summerchallenge, waarbij vervoerders en reizigersorganisaties ideeën zoeken om het ov te verbeteren. Ingrid Dankers maakte onderdeel uit van het winnende team en denkt dat het idee een verschil kan maken.

"We willen de drempel verlagen voor jongeren die net zijn afgestudeerd. Die eerste periode is cruciaal, je kosten gaan omhoog en je inkomsten vaak omlaag." Waarom 't gaat werken? "Nederlanders houden nu eenmaal van sparen."

De jury noemt het idee creatief en realistisch. Panellid Freek Bos van reizigersorganisatie Rover hoopt dat het plan daadwerkelijk wordt opgepakt door de vervoerders. "Er ligt een pasklare oplossing, die zou bij wijze van spreken morgen kunnen worden getest."

Arriva, Connexxion en de NS zijn al bezig met een ander loyaliteitsprogramma, MyOV genaamd. "Daar sluit dit idee goed op aan." Bos denkt dat vervoerders met zulke programma's studenten na hun afstuderen in de trein kunnen houden. "Door mensen beter over de dag te verdelen en de kosten zo laag mogelijk te houden, willen we een beetje tegenwicht bieden aan de leasebakken van grote bedrijven."

De NS is gecharmeerd van het plan, maar of OVSmiles wordt ingevoerd is nog maar de vraag. Volgens mede-bedenker Dankers zijn er ideeën genoeg, maar worden die vaak niet uitgevoerd: "Er zou een stuk spoor moeten komen waar vervoerders en ontwikkelaars hun plannen kunnen testen, dat is nu nog erg lastig. Er zijn heel veel regels aan verbonden, met name rondom de veiligheid."

Deel artikel: