Jonath (l) en Nelleke
Aangepast

Klaar met die overvolle UB? Dan begin je er toch zelf een

Studenten Jonath Lijftogt en Nelleke Hijmans waren de Leidse Universiteitsbibliotheek helemaal zat. Het is er donker, overvol en ongezellig: geen fijne plek om te studeren. Dus bedachten ze hun ideale studeerparadijs en besloten hem echt te maken: de Pop-UB.

Tijdens de komende Leidse tentamenperiode is 'ie twee weken open.

"Het is een gebouw vol licht, met hoge plafonds, een tuin en goede koffie", vertelt Nelleke (23). "Alles wat je nodig hebt om zorgeloos te studeren."

"De UB in Leiden is een vreselijke plek", zegt Nelleke, die net afgestudeerd is. "Je moet daar stipt om negen uur staan om een plekje te krijgen. Wil je even pauze houden, dan moet je je boeken op je toetsenbord leggen, anders wordt je plek ingepikt. Ook mag je niet eten of drinken: daar controleren ze uiterst streng op. Er zitten drie chagrijnige medewerkers bij de balie die je in de gaten houden. Er is geen daglicht en het is overvol."

"Toen we er bij de Universiteit Leiden iets over zeiden, antwoordden zij dat er altijd wel iets te klagen valt. Er wordt totaal niet geluisterd naar de wensen van studenten."

En dat kan beter, vonden Nelleke en Jonath. "Twee jaar geleden fietsten we langs een leegstaand kantoorpand en dachten, waarom kunnen we daar niet studeren? Alles beter dan de UB. In januari zijn we naar de gemeente gegaan met het plan: zij waren meteen enthousiast."

Onbeperkt koffie

De Pop-UB van Jonath en Nelleke is een waar studeerparadijs. "We hebben plek voor 66 studenten. Er zijn studieruimtes met veel licht, kamers voor groepsprojecten en ruimtes waar de studenten in alle rust kunnen bellen."

Ook aan eten en drinken is er geen gebrek. "Ik ben zelf nogal een koffieverslaafde: we hebben onbeperkt koffie van versgemalen bonen. Ook is er zelfgemaakte ijsthee en op zolder kun je de lunch halen." Even behoefte aan pauze? Dan kan je een frisse neus halen in de tuin of spelletjes spelen in de pauzeruimte.

Plantenziekenhuis

Maar de Pop-UB heeft nog iets: een plantenziekenhuis. "We wilden per se dat de studeeromgeving groen zou worden. Maar planten zijn best wel duur, zeker als je er twaalf zalen mee moet vullen en geld hebben we niet. Dus mogen studenten hun bijna-dode plantjes naar ons brengen, die wij dan voor hen oplappen. Na twee weken kunnen ze hun levende plantjes weer ophalen."

Het uitzicht van de Pop-UB

De Pop-UB is niet gratis: het kost vijf euro per dag. "Dat is vooral voor de koffie en thee, die je onbeperkt mag drinken. We hebben veel dingen gratis gekregen. Zo zijn onze meubels van de kringloopwinkel. Die mogen we lenen, omdat we ze te koop aanbieden in de UB."

"We zitten in een leegstaand advocatenpand: dat kost ons ook niets. Voor het advocatenkantoor is dit een manier om met rechtenstudenten in contact te komen voordat die naar de Zuidas vertrekken."

De Pop-UB wordt helemaal gerund door vrijwilligers. "We hebben nu zo'n twintig mensen die ons helpen. Als ze twee dagen bij ons aan de balie zitten, mogen ze de rest van de tijd gratis bij ons komen studeren.

"Uiteindelijk zou ik wel in iedere studentenstad een Pop-UB willen runnen. Maar dan wél met het charmante karakter van nu: het mag geen groot, winstgevend bedrijf worden. En er moet goede koffie zijn."

Deel artikel: