Aangepast

LGBT kennen we nu wel, maar wat is LGBTQIAP?

Ja, de L is van lesbiënnes, de G van gays, de B van biseksuelen en de T van de transgenders. Maar de afkorting LGBT is (en kan) langer.

Bij het COC zijn ze hard op weg om ook de letter I toe te voegen aan de afkorting. Die nieuwe letter staat voor de groep mensen met een intersekse-conditie, waarbij je lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen heeft.

In de community doet een afkorting de ronde waar de I al langer in staat. De hele afkorting die daar wordt gebruikt is: LGBTQIAP. Waar staan die letters voor? En hoe is het eigenlijk om als persoon samengevat te worden tot één letter? In het kader van internationale Coming Out Day vonden we bij iedere letter iemand die het ons kan vertellen. In de video hieronder leggen ze het uit:

De letter I komt er dus bij bij het COC. En daar is Samantha, die een intersekse-conditie heeft, blij mee. "Dat die afkorting steeds langer wordt, draagt bij aan het bespreekbaar maken van het onderwerp. Zelf ben ik er open over, ook in relaties. Veel mensen hebben het idee dat mensen zoals ik twee geslachtsdelen hebben, maar dat komt maar weinig voor. Mijn dna zit gewoon anders in elkaar."

Martine

Martine, de B in de afkorting, draagt die letter met trots. "Mensen hebben vaak het idee dat ik als biseksueel geen keuze kan maken, nemen me minder serieus. Maar ik vind het fijn dat ik op beide geslachten val, het hoort bij me en maakt me voor mijn gevoel uniek."

"Ik vind de afkorting LGBTQIAP alleen maar mooi. Er mag best meer oog zijn voor verschillende vormen van seksualiteit. Dat mensen die 'anders' zijn er ook gewoon bij kunnen horen. Ik weet er zelf zelfs lang niet alles over. Het is interessant en ik wil er best nog meer over weten."

Pepijn

Pepijn, de T, werd geboren als meisje. "En nu ben ik Pepijn. Transseksualiteit is voor de buitenwereld lastig te begrijpen. Maar ik heb er vrienden mee gemaakt: anderen in hetzelfde traject. We ondergaan dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis, dus we snappen elkaar. Het is een soort grote familie."

"En die T hoort zéker in de afkorting. Al is het maar om de onzekerheid bij transseksuelen weg te halen. Door onderdeel te zijn van de afkorting raakt voor veel mensen het taboe er een beetje af."

Alex Adriana

Alex Adriana merkt dat haar panseksualiteit, het puur vallen op persoonlijkheid en niet op geslacht, nog altijd lastig te begrijpen is voor haar omgeving. "Nu ik een vriend heb, denken mensen af en toe dat ik dus heteroseksueel ben geworden, maar zo zit het niet. Ik ben nog steeds panseksueel. Wat iemand in zijn onderbroek heeft komt echt pas op de zesde plaats voor mij."

"Daarom verdient de afkorting LGBTQIAP ook aandacht. Zo krijgen mensen te weten dat het überhaupt bestaat. Dat er andere opties zijn. Ik denk dat het belangrijk is om de afkorting uit te blijven breiden. Niet iedereen kan zich identificeren met de letters en dat kan voor mensen voelen alsof er geen eigen plekje voor ze is."

Er gaat nooit een dag komen waarop we zeggen: zo, iedereen zit erbij.

Laurens Buijs, docent Gender Studies aan de UvA

Laurens Buijs is docent Gender Studies aan de Universiteit van Amsterdam. "De uitbreiding van de afkorting is een soort revolutie. We komen uit een tijd waarin veel mensen altijd onder één van de twee groepen vielen: hetero of gay. Nu zien we, en daar is veel bewijs voor, dat er heel veel tussen man en vrouw in zit. Net zoals homo en hetero."

In de uitbreiding ziet Buijs voor- en nadelen. "Het is goed dat er discussie over blijft bestaan. Zo komen mensen erachter dat we met het accepteren van gays nog lang niet klaar zijn. Aan de andere kant komt er nooit een dag waarop we zeggen: zo, iedereen zit erbij."

Veel van Buijs' studenten zijn vrouwen en homoseksuelen. "Hetero-mannen denken: dat gaat niet over mij. Maar ik vind dat deze ontwikkeling laat zien dat hetero's misschien ook wel binnen het spectrum passen. Het is al lang geleden aangetoond: of jij man of vrouw bent, wordt bepaald door je gedrag."

Deel artikel: