NOSop3

NOSop3

#Notokay: miljoenen vrouwen praten over intimidatie na uitspraken Trump

ANP. Bewerking: NOS

Grab them by the pussy? #NotOkay, zegt de Canadese schrijfster Kelly Oxford over de uitspraken van Trump. Ze startte de hashtag afgelopen vrijdag om aan te tonen dat seksuele intimidatie voor jonge vrouwen onderdeel is van de dagelijkse realiteit. Miljoenen vrouwen deden sindsdien hun verhaal op Twitter.

Oxford roept vrouwen over de hele wereld op hun verhalen te delen op het sociale platform. Als voorbeeld beet ze zelf het spits af:

kelly oxford
@kellyoxford
Women: tweet me your first assaults. they aren't just stats. I'll go first: Old man on city bus grabs my "pussy" and smiles at me, I'm 12.
2 jaar geleden

Haar voorbeeld wordt gevolgd en al snel staan er miljoenen reacties op Twitter. Ook mannen twitteren mee. Mensen schrijven over verkrachting, betasting en over mannen die hen begluren terwijl ze bijvoorbeeld in een pashokje staan. Sommigen zijn al zo vaak slachtoffer geweest dat het ze moeite kost te bepalen wanneer de eerste keer was.   

Kaitlin Kelly
@caitidh
@kellyoxford Saddest thing: it took me a bit to consider what was my “first” assault. Had to list them out.
2 jaar geleden
Jessica Zollman
@jayzombie
@kellyoxford neighbor's dad comes by when mom is out of town to "check on me." Tells me I'm very mature. I'm 15. Tries to kiss me; I scream.
2 jaar geleden

#ZegHet

Afgelopen jaar was er in Nederland een soortgelijke hashtag: #zeghet. Anke Laterveer werd in haar eigen huis aangerand. Ze startte de actie toen bekend werd dat de dader waarschijnlijk niet zou worden bestraft. "We zitten met zijn allen in een cultuur waar het redelijk normaal is dat dit gebeurt. Vraag maar eens om je heen; zo'n beetje alle vrouwen krijgen hiermee te maken."

Trump noemde de uitspraken locker room banter, kleedkamerpraatjes. "Dat is geen excuus", zegt Laterveer. "Dit is dus hoe mannen in kleedkamers over vrouwen praten, en dat wordt ook onderdeel van de werkelijkheid." 

"Trump kraamt natuurlijk aan één stuk door onzin uit, maar ik ben blij dat er opnieuw aandacht voor is. Waar denk ik de kracht in zit is dat mannen die hiermee niets te maken hebben nu ook doorkrijgen wat er gaande is. Ze kunnen hun collega-mannen er hopelijk op aanspreken."

Anne van den Berg
@EditorAnne
Een 'vriendin' zei ooit dat het niet zo erg was omdat de jongen mijn leeftijd was. Duurde jaren voordat ik er weer over kon spreken. #zeghet
3 jaar geleden