"Het is gelukt", zegt Edwin Boerkamp van Paracentrum het Gelderse Teuge. In de lucht hingen gisteren 25 parachutisten in een perfecte ruitvorm, dat zijn vijf mensen meer dan het Europees record koepelformatie.
En dat record mogen ze bijna officieel op hun naam schrijven, want alleen de internationale scheidsrechters in Lausanne moeten nog naar de videobeelden kijken en het goedkeuren.
Ik ben echt trots op deze prachtige formatie.
"De kans dat ze het afkeuren is heel klein", zegt Edwin. "Je moet het vergelijken met olympisch turnen. Dan wordt ook naar ieder detail gekeken. Alles moet perfect zijn om het te laten lukken. Ik heb heel nauwkeurig alles nagekeken en het zag er gewoon goed uit."
Vandaag wilden ze nog een poging wagen met meer springers, maar helaas was het te bewolkt. "Dan is het niet veilig. Maar ik ben enorm trots op de prachtige formatie van gisteren en trots dat het in Nederland, in Teuge is gedaan."
Koepelformatie
Bij het bouwen van zo'n koepelformatie worden parachutes gelijk na de sprong uit het vliegtuig opengemaakt, op vijf kilometer hoogte. Vervolgens moeten ze naar elkaar manoeuvreren en de parachutes aan elkaar vastmaken, legt Edwin uit. "Je vliegt naar je voorganger en zet de zijkant van je parachute tegen zijn voeten. Die haakt dan in jouw lijn, dan lock je en komt er spanning op te staan."
Elke minuut zakken de parachutisten drie- tot vierhonderd meter dus ze moeten snel handelen. In totaal hebben ze zeven tot acht minuten om in de ruitvorm te komen. Op één kilometer hoogte gaan ze uit elkaar. Mocht er dan iets misgaan hebben de springers genoeg tijd om dat te herstellen voor ze landen.
De parachutisten kwamen uit negen verschillende Europese landen. Dertien van de springers waren Nederlanders.