NOS Op3 Binnenland Aangepast

'Op het mbo wordt alles voorgekauwd, op het hbo moet je het zelf doen'

NOS

Na vijf jaar studeren met een hbo-diploma de hogeschool verlaten is voor steeds minder studenten weggelegd. Vooral hbo'ers die instroomden vanaf het mbo hebben het er moeilijk mee, terwijl voor een hbo-studie normaal gesproken vier jaar staat. Ze haken vaker tussentijds af dan hun collega-studenten die direct van de havo of het vwo komen. 

Hoe moeilijk is de overgang van mbo naar hbo? We vroegen het studenten aan de Hogeschool Utrecht (HU), locatie Amersfoort. In dat gebouw studeren zowel hbo- als mbo-studenten. Dat moet ervoor zorgen dat de kloof tussen de opleidingsniveaus kleiner wordt.

Karlien (21) rondde op haar negentiende de mbo-acteursopleiding af. "Daarna wilde ik verder studeren aan het hbo, maar ik wist niet precies wat. Ik heb auditie gedaan bij verschillende toneelscholen, maar daar werd ik niet aangenomen. Nu doe ik hier dramatherapie." 

Die overstap ging niet zonder problemen. "Ik vond het pittig. Bij mijn mbo-opleiding deed ik al mijn huiswerk al op school. Hier is er veel meer zelfstudie. Daar kwam ik bij de eerste toetsweek veel te laat achter, waardoor ik veel te laat begon."

Volgens Karlien zou het soepeler gaan als er op het mbo een betere voorbereiding zou zijn op de overstap naar hbo. "Alles wordt op het mbo een beetje voorgekauwd. Dat is dan wel fijn, maar op het hbo wordt het dan extra lastig."

Karlien: Alles wordt op het mbo een beetje voorgekauwd. NOS

Ook Dilara vond het verschil tussen mbo en hbo groot. "Op het mbo was ik echt lui: ik heb drie jaar niets gedaan. In mijn eerste hbo-jaar dacht ik: hoe leer ik nou eigenlijk? Hoe werkt een planning? Ik was toen alleen maar bezig met het uitproberen van verschillende leerstijlen."

Haar zus deed mee aan een mbo-hbo-traject. "In het laatste jaar van het mbo begon de voorbereiding op het hbo al. Daardoor ging de overgang heel makkelijk: ze is er zo ingerold. Na het eerste jaar had ze gelijk haar propedeuse."

Bij Dilara's vriendin Barbara ging de overgang soepeler dan ze verwachtte. "Op het mbo word je nogal bang gemaakt voor de overstap: 'weet waar je aan begint', zeggen ze vaak. Ze doen alsof je niet goed genoeg bent voor het hbo. Ik had het gevoel alsof ik me extra moest bewijzen. Toen kwam ik op de hogeschool en dacht ik: eigenlijk valt het hier best wel mee."

Dilara: In mijn eerste hbo-jaar dacht ik: hoe leer ik nou eigenlijk? NOS

Murad maakte op meerdere vlakken een grote switch toen hij van het mbo naar het hbo ging. "Ik heb op het mbo een opleiding afgerond tot tandartsassistent. Ik zag mezelf alleen echt niet tot mijn 65e in die branche werken. Toen ben ik economie gaan doen op het hbo."

De overstap was niet makkelijk, maar wel haalbaar volgens Murad. "Het zit vooral tussen je oren. Je moet even een tandje bijzetten. Er zijn van die momenten waar anderen leuke dingen gaan doen en jij een weekend moet doorpakken. Dan moet je gewoon je best doen." Hem is het in ieder geval gelukt. "Ik ben op dit moment aan het afstuderen; precies binnen vijf jaar." 

Murad: Er zijn van die momenten waar anderen leuke dingen gaan doen en jij een weekend moet doorpakken. Dan moet je gewoon je best doen. NOS

STER reclame