Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen zijn apetrots op de prestatie van hun hoogleraar Ben Feringa
Aangepast

Hoe is het om te leren van een Nobelprijswinnaar?

"We hopen er ieder jaar op, maar nu is het dus echt gebeurd", zegt Iwan Esser. Iwan is masterstudent Scheikunde en zit in de onderzoeksgroep van Ben Feringa, die vandaag de Nobelprijs voor Scheikunde heeft gewonnen voor zijn onderzoek naar moleculaire motoren.

"De mensen kwamen vanuit het hele gebouw naar z'n kantoor", zegt Tom van Leeuwen, promovendus bij Feringa. "Om 11.45 uur kregen we het nieuws op de livestream. Toen zat Ben nog in z'n kantoor, dus stonden we allemaal buiten te wachten."

De totale onderzoeksgroep van Ben Feringa bestaat uit ongeveer veertig man, die zijn verdeeld in subgroepen. Anouk Lubbe en Tom van Leeuwen zijn promovendi in Feringa's onderzoeksgroep.

Tom van Leeuwen en Anouk Lubbe

"Ben heeft hele kleine moleculen ontwikkeld die, als je daar licht op straalt, continu in één richting draaien", zegt Tom. "Dat is een unieke eigenschap voor moleculen, want normaal bewegen die alle kanten op. Het idee is dat dit soort roterende moleculen gebruikt kunnen worden in grotere nano-systemen."

"Wij maken die motoren", zegt Anouk. "Ik werk zelf aan toepassingen van de technologie in het lichaam, voor kankerbestrijding.

Iwan Esser (rechts) en medestudent Brian Corbet

Iwan zit in een van de drie gespecialiseerde subgroepen, die begeleid worden door promovendi. Het grootste deel van de groep is bezig met die moleculaire motoren; Iwans groep doet onderzoek naar een onderdeel daarvan, asymmetrische katalyse.

Grootste naam

Alledrie zijn ze enthousiast over hun samenwerking met de Nobelprijswinnaar. "Het is ongelooflijk tof dat je hier kan werken", zegt Iwan. "Eens in de twee weken houden we een presentatie voor Ben, en dan laat je zien waar je de afgelopen weken aan hebt gewerkt. En hij geeft jaarlijks een barbecue."

Ben is extreem enthousiast over wetenschap, hij weet je enorm te motiveren.

Anouk Lubbe

"Ben is extreem enthousiast over wetenschap, hij weet je enorm te motiveren", zegt Anouk. "Het is echt fijn om met hem te werken. En het is een leuk onderwerp om aan te werken. Heel breed, maar binnen de scheikunde een onderwerp dat mensen enorm aanspreekt."

Tom kwam speciaal naar Groningen om scheikunde te studeren. "Binnen die wetenschap heeft Ben wel de grootste naam. Daarom wilde ik in Groningen studeren en daarna hier mijn PhD doen. Als masterstudent zat ik ook al in Bens groep."

Het heeft toch wel allure als je kan zeggen dat je in de onderzoeksgroep van Ben Feringa hebt gezeten.

Iwan Esser

En is dit ook nog gunstig voor de studenten zelf? "Ik denk het wel ja", zegt Iwan. Het heeft toch wel allure als je kan zeggen dat je in de onderzoeksgroep van Ben Feringa hebt gezeten."

"Als je ergens anders in de wetenschap wil werken, dan werkt Bens naam wel goed", zegt ook Anouk. "Maar Ben had natuurlijk al een hele goeie naam in de wetenschap. Toch is het een gigantische eer."

Vandaag wordt er in ieder geval niet meer gewerkt op de afdeling. "Het bier is open", zegt Anouk.

Deel artikel: