Job Cohen

Job Cohen: dit soort excessen bij ontgroeningen had je toen niet

Het moet afgelopen zijn met ontgroeningen bij studentenverenigingen, vindt Groningen na de recente gebeurtenissen bij Vindicat. En daar is oud-politicus en oud-Vindicat-lid Job Cohen het wel mee eens. Al herkent hij de "excessen" waar het nu om gaat niet uit zijn eigen tijd.

"Ik heb er in die tijd al voor gestreden om daarmee op te houden", zegt Cohen. Hij was lid van 1966 tot 1971. "Ik heb toen al bezwaar gemaakt tegen de groentijd op grond van ongelijkheid. Je had als eerstejaars gewoon niets te vertellen. Maar het soort excessen waar het nu over gaat, had je toen niet."

Toch is er toen dus niets veranderd. "Uiteindelijk is er destijds een senaat gekozen die tegen veranderen van de ontgroening was".

Vindicat

Cohen benadrukt dat hij daar een hele mooie tijd heeft gehad. "Ik was lid van het bestuur van de muziekvereniging. Ik heb daar goeie vrienden gemaakt, mensen met wie ik tot de dag van vandaag veel plezier heb. Het zijn ook de mensen die mijn vrouw tot in haar laatste levensjaar hebben bijgestaan."

In onze tijd was het verboden voor feuten om te drinken, dat was natuurlijk heel verstandig.

Job Cohen

"Qua excessen stelde het in onze tijd allemaal niet zo verschrikkelijk veel voor. In onze tijd was het verboden voor feuten om te drinken, dat was natuurlijk heel verstandig." En van vrouwonvriendelijkheid was ook geen sprake: "In die tijd waren er aparte verenigingen voor mannen en vrouwen."

Overigens waren er destijds wel degelijk ernstige incidenten tijdens ontgroeningen in Nederland, waarbij in 1965 in Utrecht zelfs een dode viel.

Eerstejaarsstudenten in Groningen

Na zijn tijd bij Vindicat is Cohen niet meer bij de vereniging geweest: "Al die oud-leden die eeuwig jong willen blijven, daar had ik het mee gehad."

Het pleidooi voor een cultuurverandering binnen de studentenverenigingen ondersteunt hij "van harte". Maar voor de externe commissie die wordt ingesteld om te controleren of die cultuurverandering er ook echt komt, is hij niet beschikbaar. "Ik heb het druk met andere dingen."

Deel artikel: